»» ««

Aki a cápák nyomában jár

(Hirdetés)
1/2. oldal

Magyarországon még kuriózumnak számít a világszerte egyre népszerűbb extrém kalandmerülési típus, a cápás merülés.

Erről az új műfajról egyik első hazai művelőjével, Dr. Elter Tamás PADI búvároktatóval és vízalatti természetkutatóval, a Marine Life Dive Center tulajdonosával beszélgettünk.

DC: Mióta vonzódsz a cápákhoz, és honnan ez a sokak számára kissé furcsa hobbi?

Elter Tamás: Talán közhelyszerű, de igaz: gyermekkorom óta vonzódom a tengerek egyik legfigyelemreméltóbb állatcsoportjához. Tizedik születésnapomra keresztanyámtól Brehm: Az állatok világa című, híres zoológiai ismeretterjesztő könyvét kaptam ajándékba. Az első kötet a tenger élővilágával foglalkozott. Megbabonázva nézegettem a tengeri élőlényeket ábrázoló, mai szemmel nézve már kissé avítt, színes táblákat. Különösen a cápákról szóló fejezet nyűgözött le annak ellenére, hogy még a régi felfogás szerint, vérszomjas ragadozókként mutatták be ezt az állatcsoportot. Ekkor érlelődött meg bennem az elhatározás: ha addig élek is, egyszer tengerkutató leszek, és a cápák világát fogom tanulmányozni.

DC: És mi valósult meg mára a gyermekkori álmokból?

ET: Az, ami csupán csak kevés embernek adatik meg: a szenvedélyemnek élhetek. Magyarországon tenger hiányában nincs intézményesített tengerkutatás. Ebben az értelemben én is csak hobbiszerűen, önerőből foglalkozhatom kedvenc témáimmal. Viszont nagyon szeretek oktatni, és átadni a megszerzett tudást. A búvároktatás és továbbképzés - a hobbin túl - üzleti vállalkozás is. Célom úgy felfejleszteni a búvárképzési és merültetési üzletágat, hogy az később "eltartsa" a kutatási divíziót is. Nem véletlen, hogy búvárvállalkozásunk nevében az "oceanográfiai" szó is szerepel.

DC: Mi a kedvenc cápás témád?

ET: A heringcápa alakúak evolúciója, és leszármazási kapcsolatai. Ehhez a témakörhöz fűződően dolgozom a magyarországi miocén kori óriásfogú fehércápa (vagy közismertebb nevén: Megalodon) populáció feltérképezésével, és e híres fosszilis cápafaj életmódjának kutatásával. A tanulmányt az American Elasmobranch Society-nek készítem, amelynek jómagam is tagja vagyok.

DC: Milyen ismertebb szervezeteknek vagy még a tagja?

ET: A fentebb említett, igen elismert porcoshal kutatási társaságon kívül a princeton-i Shark Research Institute-ban rendelkezem tagsággal. E nagynevű szervezetekben meglévő tagságom elsősorban a legfrissebb tudományos információkhoz és adatbázisokhoz történő hozzájutást segíti elő.

DC: Milyen cápafajokkal merültél már, és mi volt a legemlékezetesebb cápás kalandod?

ET: Ha úgy tetszik, az összes "hírhedt" fajjal merültem, így a nagy fehérrel, a tigrissel és a bikacápával is, amelyeket az első három, az emberre potenciálisan legveszélyesebb fajnak tartanak. Ezen kívül merültem kékcápával, röviduszonyú makóval, homoki tigrissel, szürke- és fehérfoltos szirtcápával, feketefoltos-, sötét- és fonócápával, óceáni fehérfoltúval, homokpadi szirtcápával, és még természetesen egyéb más fajokkal is. Számos felejthetetlen és izgalmas kaland fűződik ezekhez a merülésekhez. Talán hagy említsek meg egy friss kalandot: Február végén, a legutolsó dél-afrikai cápás túránkon a parttól hét kilométerre, sznorkellel merültünk három tigriscápa közé.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Merülőhelyek

San Francisco Maru

Micronesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 48m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoknagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés