»» ««

Elkezdődött a nagy thaiföldi koralltakarítás

Külföld

Az önkéntes búvárok hajószámra indultak el vasárnap, hogy az Andaman tenger égszínkék vizébe merülve próbálják eltávolítani a szökőár által vízbe mosott és korallokra rakódott üledéket.

A pusztító hullámok mindent magukkal ragadtak a vízbe a partról, embereket, televíziókat, műanyag székeket, például Phi Phi szigetről, ahol a híres film, a The Beach játszódott. Mégis a szakértők azt állítják, hogy az élővilág pusztulása korántsem volt olyan jelentős, és az anyatermészet öntisztító mechanizmusa már be is indult.

- Nagyon sok homok rakódott le a korallzátonyra, de az áramlás sokat magával vitt az üledékből, és felfedeztük, hogy a korallok jelentős része még mindig életben van. - Mondta el Niphon Phangsuwan, a phuketi tengerbiológiai központ kutatója.

A felmérések szerint Thaiföld nyugati partja mentén található, számos búvárt vonzó korallok nagy része gyakorlatilag sértetlen maradt. A károkat nagyjából öt százalékra becsülik. Az egyben maradt nagyobb darabok, annak ellenére hogy letörtek, életben vannak és képesek a növekedésre, állítja Niphon, egyedül a kisebb töredékeknek nincs esélye.

Phi Phi körzetében, ahol a búvároknak számítógépek monitorai és elsüllyedt halászhajók kerülnek a szemeik elé, a gyakran víz alatti esőerdőknek nevezett korallzátonyokon továbbra is változatos és dús az élővilág. A tudósok 11 méter magasra becsülik a hullámokat, amelyeket Phuket partjain pusztítottak, de a víz felszíne alatt viszonylagosan kicsi volt a vízmozgás.

- Bár láttunk károkat a korallokon, de messze nem annyit, mint amire számítottunk. De sok szemét is van ott, zacskók, flakonok, amelyek nem bomlanak el. - Mondta el Tony Clark, egy Thaiföldön dolgozó búvároktató.

A hulladék többségét a szökőár mosta bele a vízbe, de sok egyéb műanyag szemét jóval régebben a zátonyokat csúfítja, számos ember gondatlanságának példájaként. A szökőár után akár visszájára is lehetne fordítani az ellenőrizetlen fejlesztés okozta káros hatásait, amelyek a környezetet veszélyeztették. Mivel szinte minden szálloda romba dőlt Phi Phi szigetén, akár még az is előfordulhat, hogy turistaparadicsom helyett nemzeti parkként kel új életre.

- Azt hiszem, néhány területet védetté kellene nyilvánítani és korlátozni kellene az ottani búvárkodást. - Mondta el Petipong Pungbun Na Ayudha, a környezetvédelmi minisztérium egyik illetékese.

[ Planet Ark ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rovinj, San Giovanni

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés