»» ««

A Vörös-tenger

Tudomány
2010. június 7.
6/6. oldal


Albumhoz klikk a képre.
Egyedülálló jelenség, hogy a Vörös-tenger leggazdagabb zátonyai a tenger északi területén találhatók.
A 30. földrajzi szélességi kör vidékén ennyire kiterjedt zátonyok jelenléte már anomáliának számít. Ez a terület ugyanis a zátonyépítő kőkorall-félék (Madreporaria) elterjedésének a legészakibb határa. Ez a jelenség a Vörös-tenger egyedülálló hidrológiai viszonyainak köszönhető. A Tiran szorostól a Shadwan- szigetekig húzódó szegélyzátony rendszer Földünk harmadik legnagyobb zátony-együttese. A zátonyképző kőkorall-félék, a lágykorallokkal (Alcyonariara) és a szarukorallok csoportjával (Gorgonaria) együtt, mintegy 260 fajt tesznek ki a Vörös-tenger területén.

A négy fő korallzátony típusból (szegély, sánc, atoll és foltzátony) a szegélyzátonyok uralják a Vörös-tenger egész területét.
A tengerben csupán egyetlen egy valódi atollt találunk, a szudáni Sanganeb-zátonyt, és hiányoznak a kiterjedt sánczátonyok is. A szegélyzátonyok dominanciája arra vezethető vissza, hogy az intenzív zátonyképződés csak az utolsó eljegesedés végén, alig 10-12.000 évvel ezelőtt kezdődött el ismét; a korábbi zátony-együttesek a Würm-glaciális alacsony vízszintje mellett, mind elpusztultak. A zátonyok kialakulásának első fázisában a parthoz "tapadt" szegélyzátonyok jelennek meg először. A Vörös-tenger kiterjedt self nélküli területén, a tengervályú meredek és mély árokfala ideális terep a szegélyzátonyok létrejöttéhez. A zátony a parttól a nyílt tenger irányában növekszik, és a zátonyrendszer külső szegélyének az eltávolodásával alakulnak ki a part és a zátonyplató között a partvidékkel párhuzamosan futó sekély lagúnák. Eritrea partvidékén az aljzatszerkezet és a sajátos hidrodinamikai viszonyok miatt csak kisebb foltzátonyokat találhatunk. A Vörös-tenger színpompás zátonyait felépítő legfontosabb madrepora nemzetségeket a pórus korallok (Porites), a méhsejt korallok (Favites) az agancskorallok (Acropora) a salátakorallok (Turbinaria), az agykorallok (Platygyra) illetve a tüskés korallok (Seriatopora) génuszai alkotják. A lagúnák meleg és hordalékos vizét a gömbkorallok (Goniopora) nemzetségéhez tartozó fajok képesek csak jól elviselni. A homokos aljzatot a gombakorall (Fungia) fajok is kedvelik.

A Vörös-tenger korallzátonyait napjainkban a globális felmelegedés, a helyenként a meg növekedett turizmussal összefüggő part menti építkezések, illetve a turistaforgalomhoz kapcsolódó ökológiai stressz veszélyeztetik a leginkább.

Dr. Elter Tamás, PADI Instructor,
Marine Life Oceanográfiai Központ
www.marinelife.hu

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés