»» ««

Lefülelt cápahalászok

Vörös-tenger

Rövid időn belül négy jemeni halászhajót tartóztattak fel az egyiptomi hatóságok.

A HEPCA hírlevele számolt be a cápák védelme szempontjából fontos eredményről. Mint arról már írtunk, a HEPCA várta a búvárok, búvárhajók segítségét az illegális halászok elleni harcban. Nos, az egyik esetben pont az történt, hogy két szafarihajó, a Desmondo és a Golden Dolphin 3 vett üldözőbe Zabargad sziget közelében két hajót, és követték őket amíg a hatóságok a helyszínre értek. Ez a bátor tett igazolja, hogy a környezetvédelem iránt elkötelezett közösség segítsége milyen fontos.

Alig egy nappal később a HEPCA hajója, az RV Red Sea Defender észlelt két jemeni cápahalász-hajót Hamatától 56 kilométerre a nyílt tengeren. Alig két óra múlva már a helyszínre is értek a hatóságok képviselői, hogy feltartóztassák őket. Az együttműködés itt is fontos volt, hiszen szafarihajókról látták a halászokat, hajók vágták el a köteleket, amelyeken több, mint egy tucat cápa vergődött, és a hatóságokat is a halászokat észlelő hajók vezették a pontos helyszínre. Így aztán a köszönet mindenkinek kijár, aki részt vett ebben a közös akcióban.

Az Eldabaran és a Royal Evolution nevű szafarihajók 11 kilométernyi, horgokkal tűzdelt kötelet emeltek ki, ami számos cápa pusztulását okozhatta volna. Munkájuk révén arra is fény derült, hogy a halászok bálnák és fiatal cápák húsát használták csaliként. A cápák halászata bűncselekmény, mert komoly hatása van az élővilágra egy csúcsragadozó állományának megtizedelése. Gazdaságilag sem éri meg, hiszen a halászok egy cápauszonyért nem kapnak nagy pénzt, míg egy élő cápa turisztikai vonzereje jelentős bevételt produkál Egyiptom számára. A cápák halászatát 2006 óta bünteti a törvény Egyiptomban, amikor a hatóságok belátták a környezetvédelmi szervezetek régóta hangoztatott érveinek igazságát.

Az újra növekedésnek indult cápaállomány miatt jelentek meg talán a cápára halászók, de a közös erőfeszítések hangsúlyos üzenete az, hogy akik számára fontos a természet, nem fogják hagyni a természeti erőforrások kifosztását, és megvédik a Vörös-tengert.

[ HEPCA ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Garfield33 2010 jún 28. 22:05  
Gondolom a Brothersen megszámlált (vagy becsült) cápapopuláció mérőszámával osztják a Brothersre befizetett (és el nem lopott) nemzetiparki belépők összegét.
 2. elche 2010 jún 28. 21:48  
Na ezt az adatot így számszerűsítve nem vettem át, mert nekem is kissé homályos a két érték. Pláne mert az uszonyokért járó 200(?) font jemeni halászoké, a búvárokból származó bevételhez viszont közük sincs.
 1. raindrop 2010 jún 28. 20:05  
valahol olvastam, talán ez is HEPCA-adat, hogy míg egy cápauszony 200 egyiptomi font, a Brothers-en megjelenő egyetlen élő cápa 1.250.000 font bevételt jelent a turizmusnak, évente. azt ne kérdezzétek hogyan számították ki.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés