»» ««

Száz méter szabadon

Szabadtüdős

Mérföldkőnek számító eredményt ért el William Trubridge.

Az új-zélandi szabadtüdős búvár december 12-én a Bahamákon hajtotta végre a különleges merülést: 100 méteres mélységbe jutott el majd jött onnan vissza, miközben nem használt segédeszközöket, sőt, még uszonyt sem. Ezt a mélységet először 1980-ban érte el a Nagy kékség című film által közismertté tett Jacques Mayol, ám őt szán húzta a mélybe, és ballon hozta a felszínre. William Trubridge viszont csak egy vékony ruhát viselte, és mellúszó tempókkal jutott el a fordulási pontig, ahonnan a felszínre hozta a mélység elérését igazoló kis jelölőt.

A kiváló szabadtüdős búvár már rutinos csúcsjavítónak számít, hiszen ez a 13. elért világrekordja. Állítólag a 13-as szám szerencsésnek számít William életében, többek között családja is január 13-án indult el új otthona felé Új-Zélandra. A rekordkísérlet a Project Hector nevet kapta, mivel ezzel a csúccsal egy veszélyeztetett delfinfajra akarta felhívni a figyelmet.

Trubridge arról beszélt a sikeres merülés után, hogy az utóbbi négy évben sokat fejlődött az uszony nélküli mélymerülésben, de a 100 métert így sem sikerült az első kísérletre teljesíteni. A nagy napon egy hidegfront miatt sokat hűlt a levegő, ezért először nem sikerült kellően felkészülni, ekkor a parton ült 20 percig az autóban, teljesen feltekert fűtéssel. Most semmi nem zavarta az előkészületeket, és sikerült tökéletesen relaxált állapotban elérni a szabadon süllyedést, majd végig tökéletes nyugalomban hajtott végre mindent a maximális mélység elérésekor is. A felszínen már csak arra kellett koncentrálni, hogy tökéletesen végrehajtsa a protokollt, és érvényes legyen a rekord. William nem feledkezett meg arról, hogy csapatának tagjainak és szponzorainak is köszönetet mondjon segítségükért.

[ X-Ray Mag ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 51. mogya 2011 már 22. 11:37  
Nagyon jól teccik beszélni. Ezt már szeretem. Mi max 12%-ot tárolunk izmainkban, ők 25-30%-ot. Szívritmusuk, anyagcseréjük szintén lelassul. Visszatérve a szabadtüdős emberi merülésekhez, Pipin 7 ütés/perc pulzust tudott elérni, ami egyszerűen elképesztő.
 50. Garfield33 2011 már 22. 10:32  
Brávó Luci! Ez szép volt.
Főleg a mioglobin meg a rezervoár...
 49. Luciferin 2011 már 22. 09:45  
A tengeri emlősök légzésvisszatartása és búvárteljesítménye csodálatos dolog. Nem lehet visszavezetni egy végső okra. Azt gondolnánk, hogy a nagy tüdejükbe nagyon sok levegőt tárolnak, és emiatt tudnak lent lenni sokáig. De ez nem így van. Gondoljunk csak bele, hogy a sok levegőnek mekkora felhajtóereje van. Az legyőzni rengeteg izommunka, ami sok oxigént fogyaszt. Van persze ez a búvár reflex, ami nagyban segíti a lent maradást. De ez sem úgy van mint az embereknél. Nyilván nehezen értelmezhető egy bálna, delfin vagy dugong esetében, hogy ha az arcuk (fejük) a vízbe merül, akkor beindul ez a reflex. De amikor merülnek, akkor beindul  és sokkal hatékonyabban mint például az ember esetében.
Nem elhanyagolható, hogy ezek az állatok sokkal jobban tolerálják a széndioxid felhalmozódását a testben mint mi. Ezenkívűl sejtszinten (különösen a test perifériáiban) nem lélegeznek hanem sok esetben erjesztenek. Ez tejsav felhalmozódással jár amit szintén jobban viselnek el mint mi emberek.
Nagyon lényeges, hogy a test izmaiban sokkal több a mioglobin mint a mienkben. A mioglobin képes az oxigén tárolására és leadására. Tehát nekik az oxigén rezervoárjuk többrétű mint a mienk, hiszen nekünk főleg a vérben van, nekik meg a vérben is meg az izmokban is. Nyilván a különböző élőlények esetén más-más mechanizmusok vannak illetve a fent felsoroltak is különböző fontossággal birnak.
Harminc évvel ezelött olvastam ilyeneket okos könyvekből. Ezt őrízte meg törékeny emlékezetem. Nyilván azóta a todomány is haladt előre. Talán a japán tudomány áldozatos munkájának is hála...
 48. mogya 2011 már 22. 03:47  
6. jokerke86
Elmesélek egy igaz történetet:
Egyszervolt, holnemvolt, de mégis volt egy palack. Abban lakozott 155 bar oxigén. Jött Micimackó és rátöltött 50 bar levegőt, majd elment kedvenc barlangjába és lement -39m-re.
Nem esett jó neki, de ma is él, míg meg nem hal.
Tanulság 1: Nem vagyunk egyformák és én óvakodnék az ilyen kategórikus kijelentésektől.
Tanulság 2: Ne bízz senkiben és mindig analizáld a kölcsön palackot, vagy tartalmával adományozd meg a légteret.
 47. mogya 2011 már 22. 03:27  

Luci!
Hát ki másnak?
Nem vitatkoztam veled, mert mint mondtam azzal nem is lehet, mindössze pontosítottam az általad leírtakat
és megkérdeztem, hogy egyetértesz-e vele.
Ettől nem lettél kevesebb, sőt.
Személyes véleményem, hogy az ilyen nyilvános fórumokon élettani kérdésekben nem szabad pongyolának lenni, mert abba súlyosan bele lehet dögleni.
Főleg a szabadtüdős merülésekkel kapcsolatban, ami egyébként is egy érzékeny terület.
A poénokért elnézést, de én ilyen vagyok! Nem kell komolyan venni.
Mindig Biztonságos Merülést!
Mogya


A további 46 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés