»» ««

Sikeres korallépítés Balin

Külföld

A nagyon kedvelt indonéziai sziget északi partja mentén bő évtizede kezdtek munkába a környezetvédők.

Bali északi részén, Pemuteran környékén a korallzátonyok elektromos impulzust kaptak- de ez a kisfeszültségű áram nagyon is hasznos, mert felgyorsítja a korallok fejlődését. Ezzel szeretnék helyrehozni azokat a károkat, amelyeket az elmúlt évtizedek alatt a dinamitos és korallos halászat illetve a globális felmelegedés okozott.

A Divemag Indonesia búvármagazin képviselője szerint Pemuteran manapság népszerű merülőhely a korallok szépsége és az élővilág változatossága miatt. A múltban viszont a helyi halászok környezetromboló módszerei óriási pusztítást vittek végbe a zátonyokban. A korallok pusztulása pedig a tenger egész élővilágát tekintve óriási problémákat okozott. 2000 júniusában ezért kezdődött el a munka, aminek során a víz alá elhelyezett különleges alakzatokba kisfeszültségű áramot vezettek, hogy így gyorsítsák a korallok fejlődését. A tudósoknak igaza lett, a Biorock nevű projekt szép eredményeket hozott. Biorock projektek a világ több pontján vannak, de a két hektárnyi területen elterülő pemuterani a legnagyobb mind közül.

Egy ekkora volumenű program megvalósítása viszont nem olcsó. Szerencsére az ANZ Bank felkarolta a terveket, és anyagilag támogatja a pemuterani Biorock zátonyt, több alakzatot finanszíroztak a területen. A Biorock társalapítója is jelen volt, amikor az ANZ által adományozott alakzatok a víz alá kerültek. Tom Goreau elmondása szerint a technológiának köszönhetően a korallok növekedése az ötvenszeresére gyorsul, és gyorsabban regenerálódik a sérülések után is. Azt is hozzátette, jelenleg a helyiek oktatását, képzését tartják a legfontosabb feladatnak, hogy azok maguk is részt vehessenek a program működtetésében. Ez lehet a kulcsa a Biorock program hosszú távú sikerének.

Mivel a programnak híre ment, már búvárok is érkeznek szép számmal, akik szeretnék megnézni, tényleg eredményes-e az árammal felgyorsított korallnövesztés. Minden héten sznorisok és búvárok merülnek alá az alakzatokhoz, hogy megnézzék azokat. Köztük volt az 51 éves ausztrál Sue Dufall, aki már nem először járt Balin. Pemuterant először csak a felszínen nézte meg, de amikor hallott az új zátonyról, azonnal meg akarta nézni a víz alatt is. Azt tervezi, hogy maga is adományoz egy alakzatot a zátonynak.


A Divemag Indonesia magazin pedig elsősorban azt a célt tűzte ki, hogy hírét vigye a programnak a nagyvilágban. Fel szeretnék hívni a lehetőséget arra is, hogy az ANZ és a Sue Dufall példája követhető, 5 millió rúpiába kerül az, hogy bárki hozzájáruljon egy új alakzattal a pemuterani Biorock zátony építéséhez. Az adományozó maga is részt vehet a 2 méter átmérőjű alakzat tervezésében. Akik már bekapcsolódtak a programba, megvalósíthatták ötleteiket, így került bicikli és istennő is többek közett a víz alá. Ahogy a korallok benépesítik, egyre szebbé válnak ezek az építmények. Arra is van lehetőség, hogy valaki kevesebb pénzzel járuljon hozzá a programhoz, 350,000 rúpiáért az adományozó neve kerül valamelyik alakzatra.

[ thejakartaglobe.com ]

Kapcsolódó link: Pemuteran Biorock

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés