»» ««

Halálos szellemhálók ölik a vizek élőlényeit

Környezetvédelem

A Csendes-óceán hatalmas térségeit borítják az elszabadult hálók, amelyek a tengeri élővilág számára gyilkos kelepceként működnek.

A teknősök, tengeri madarak vagy a delfinek és egyéb tengeri emlősök halálát okozhatják a tengeren sodródó, néha több száz méter hosszú úgynevezett szellemhálók. A kutatók műholdról, illetve a speciális felderítő Orion P3 repülőgépekről próbálják kiszúrni ezeket a veszélyes tengeri szemétdombokat. "Sokkal több a szemét a tengereken, mint gondoltuk" - nyilatkozta James Churnside, a NOAA kutatója.

A modern halászatban már régóta hódít a műanyag háló, amelyek szinte láthatatlanok a tenger élőlényei számára, így borzalmas pusztítást végeznek "aktív" életük során is, de mivel nem bomlanak le, leszakadva is ugyanígy gyilkolnak még évtizedeken át. A leszakadt hálók megtalálása és eltávolítása költséges, az új háló olcsó - ezért a halászok inkább veszni hagyják, ha leszakad egy zátonyon, roncson. Ezeket a hálókat aztán a tenger alatti áramlások összesodorhatják, így jönnek létre ezek a gigantikus tengeri mészárosok - a szellemhálók.

A búvárok a NOAA kordinálásával csak a Hawaii-szigetek környékén több mint 77.000 font szellemhálót vágtak le a zátonyokról. A kutatók a jövőben megpróbálják a felderítő repüléseket úgy irányítani, hogy kiderítsék, hol találkoznak az áramlások által sodort háló darabok, és már ott begyűjteni ezeket.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés