»» ««

Csak egy kis karcolás

Külföld

Csak enyhén sebesített meg egy kékcápa egy szervezett merülésen részt vevő szabadtüdős turistát.

A svájci búvár Dél-Afrikában az egyik jól ismert túraszervező nyílt tengeri kirándulásához csatlakozott, amikor a sérülés bekövetkezett. Azok tényleg jelentéktelennek bizonyultak, a turista maga vezetett el a kórházig hogy ellássák. Ugyan riasztották a mentőket, de mire azok kezelésbe vehették volna a férfit, már a vérzés is elállt.

A szervező szerint maguk is látták, hogy a mentők értesítése felesleges, de a szabályok azt követelték meg, hogy jelentést tegyenek az esetről. Mivel sok külföldi vendégük van, mindig úgy kell cselekdni, hogy azok biztonságban érezzék magukat. A cég képviselője hozzátette az esethez, hogy a szabadtüdős búvárkodás extrém sport, ezért némi kockázat mindig van a merülésben. A vendég azóta már tovább is utazott, hogy folytassa búvártúráját- a következő állomás Mozambik volt.

Ezekről a kékcápás merülésekről azt kell tudni, hogy nem ketrecek védelmében mennek a vízbe a szabadtüdős búvárok, akik érintkezésbe is kerülnek a ragadozókkal. Ám az állatok csak kíváncsiak és nem agresszívek jellemzően. A búvárok az egész testüket borító búvárruhát viselnek, talán ezért is lett csak egy karcolás az eredménye a cápa harapásának. A cég képviselőjének elmondása szerint a svájci búvár a történtek ellenére újabb túrára fizetett be, amikor a későbbiekben visszatér Dél-Afrikába. Mindenki azt reméli, hogy ez az incidens nem rontja a kékcápák megítélését.


A False Bay-ből induló kékcápás túrákat a parttól 20-40 mérföldre szervezik a nyílt tengerre, ahol a látótávolság 30 méter körüli. A hat vendég egy vezető kíséretében megy a vízbe, míg a hajón maradók folyamatosan pásztázzák a tengert, nehogy egy nagy fehér bukkanjon fel, veszélybe sodorva a búvárokat. Ennek ugyan minimális az esélye, de akkor is fel kell készülni mindenre annak aki a vízbe merül, tehát az elővigyázatosság elengedhetetlen. A kékcápák az IUCN listája szerint veszélyeztetett fajnak számítanak, igen gyakran kerülnek a halászok hálóiba mellékes fogásként.

[ iol.co.za ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. hopposztkopp 2013 ápr 24. 09:30  
A világon a leg... (ami mondás szerint) az nem a cápa, hanem a szúnyog. Mert több ember hal meg általuk (terj.mal.), többen is vannak, elkerülhetetlenek stb. Én pedig ha átmegyek a csinos szomszédasszonyhoz, mert... akkor joggal orrol meg a szomszéd. A cápák is csak ilyenek. Nem tudják mit akar az az emberke. Lehet szemet vetett az egyik nőtényre - ma már ki tudja mit hoz a divat - és csupán a nem tetszését fejezte ki.☻
 1. csergezerge 2013 ápr 24. 02:24  
Szóval ez megint egy sznoris baleset. Anyám meg a hir hallatán bepánikolt, hogy "búvárt támadott meg megint a cápa". Még jó, hogy itt a hír nincs elferditve, mint más médiumokban általában.
Mondtam is anyunak, hogy ne a Blikket, hanem a Divecenter.hu-t olvassa. :D  

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés