»» ««

Cetcápák a tányéron

Környezetvédelem

Hatalmas feldolgozóüzemet lepleztek le Kínában.

A cetcápák más cápafajokhoz hasonlóan veszélyeztetettek, és ezeknek a hatalmas állatoknak az uszonyai is gyakran végzik a kínai éttermekben levesalapanyagként. Kína délkeleti Csöcsiang tartományában fedeztek fel egy hatalmas üzemet, ahol cetcápákat dolgoznak fel. A gyár nem titokban működik, itt nem ütközik törvénybe a működése. Állítólag évente 600 cetcápa kerül ide, amelyekből például olaj készül.


Az üzemre egy Hong Kongban működő környezetvédő szervezet aktivistái hosszú nyomozás után bukkantak rá. Alex Hofford és Paul Hilton, a WildLifeRisk tagjai elmondták, hogy több alkalommal jártak ott az elmúlt években, és mindig megdöbbentek, milyen nagy volumenben dolgoznak fel a gyárban cetcápákat. A tenger hatalmas, szelíd óriásinak ipari célra történő kifogása hihetetlen volt a számukra. Ráadásul az állatokból kozmetikai célú termékek vagy cápauszony-leves alapanyaga készül. A környezetvédők szeretnék elérni, hogy Kína a nemzetközi egyezményeket betartva számolja fel ezt az illegális tevékenységet, ami hozzájárul a cetcápák számának csökkenéséhez. Lépéseket kell tenni, mielőtt késő lesz- Kína pedig elfogadta a Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) alapelveit, tehát fel kellene lépnie a veszélyeztetett állatok kereskedelmével szemben.


Ráadásul két, szintén kihalás szélére sodródott faj, a nagy fehércápa és az óriáscápa egyedeit is felfedezték az üzemben. A termékek eljutnak az Egyesült Államokba, Kanadába és Olaszországba is, ami szintén illegális kereskedelmet feltételez. A WildLifeRisk által készített felvételek szerint a cetcápákat a Dél-Kínai-tengerben fogják ki, rendszeresen vonulási útvonalukon. A környezetvédők arra is rámutatnak, hogy ezek az álaltok sokkal többet érnek élve, mint feldolgozva, hiszen ahol rendszeresen előfordulnak, ott komoly turizmust lehet a jelenlétükre építeni. Úgy vélik, nem csak kormányzati szinten kell cselekedni, de a fogyasztóknak is tudatosan kell választani a termékek közül, oda kell figyelni, hogy készülnek, és nem veszélyeztetett állatok elpusztítása árán készültek-e.

[ Ecohustler ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés