»» ««

Mesés kincs

Egyéb

Több tonna ezüstpénzt hoztak fel az az Atlanti-óceán mélyéről.

Több tucat tonna ezüstpénzt hozott fel egy második világháborúban elsüllyedt brit gőzhajóról egy nemzetközi mentőalakulat az Atlanti-óceánból, 5150 méter mélységből.

A brit vezetésű Deep Ocean Search (DOS) mentőalakulat ezzel búvárrégészeti mélységi rekordot állított fel.

Az SS City of Cairo nevű gőzhajó az indiai Bombayból tartott Angliába, amikor 1942. november 6-én egy német tengeralattjáró két torpedóval elsüllyesztette St. Helena szigetétől 772 kilométerre délre. A hajó 5150 méterre merült, rajta kétezer dobozban 34 millió fontnyi ezüstrúpiával, amelyet a brit kormány háborús költségeinek fedezésére küldtek a gyarmati Indiából.

A torpedótámadásban a hajón utazó 311 emberből csak hat vesztette életét, a többinek sikerült mentőcsónakokon elhagyni a süllyedő gőzöst. Három hétbe telt, amíg a hajó legénységét és a mentőcsónakokban lévő túlélőket egy brit hadihajó és egy brit kereskedelmi hajó a fedélzetére vette. 104-en nem élték túl a tengeri megpróbáltatásokat.

A gőzhajó roncsára 2011-ben bukkant a John Kingsford brit búvármentő-szakértő vezette nemzetközi csoport. A brit kormánnyal kötött megállapodás alapján a DOS búvárai több héten át kutatták át az Atlanti-óceán déli részének mélységeit, és több tucat tonnányi ezüstpénzt hoztak felszínre.

A csoport a 34 millió fontnyi kincstári pénz nagy részét és a hajó végzetét okozó második torpedó propellerét is a felszínre hozta. A mentést 2013 szeptemberében fejezték be, de a DOS csak most kapott engedélyt a közlekedési tárcától arra, hogy nyilvánosságra hozza kutatásainak eredményét.

Az érméket azóta Nagy-Britanniában beolvasztották és eladták, és az összegen megosztozott a kincstár és a mentőalakulat.

"Ez egy speciális mentés volt. Nagyon sokat jelentett számunkra. Nagyon érzelmes ügy volt, hiszen több mint száz ember vesztette életét a mentőcsónakokban. Csoportunknak nagyon sokat jelentett az, hogy megtaláljuk a hajót és megemlékezzünk róla" - mondta Kingsford a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltatónak.

Mielőtt utolsó merülésüknél elhagyták a roncsot, a búvárok egy emléktáblát hagytak rajta "Tisztelettel jöttünk ide" felirattal.

[ MTI ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés