»» ««

TTL-jellegű vakuvezérlés digi kompakthoz

Fotózás

A víz alatti fotósok új generációja először tokozott kompakt digigépekkel próbálkozik. A továbblépés egyik fontos eleme a külső vaku használata, ám a megszokott slave-vakuknak vannak korlátaik.

A régebbi analóg gépekhez használt, TTL-vezérelt vakuk pedig aránylag olcsón vehetők meg, lévén többségükben nem használhatók a kompakt gépekhez. Az elektronikában járatosabbak közül már sokan eljátszottak a gondolattal, hogy ha a vaku valamilyen módon vezérelhető, akkor slave-vakut is lehet belőle készíteni egy érzékelővel, némi elektronikával.

Canon S50+Sea&Sea YS50Egy német úriember, Matthias Heinrichs viszont még tovább gondolta ezt a dolgot. Ha a vaku vezérelhető volt, akkor miért álljon meg annál a megoldásnál, hogy szimpla slave-vakunak legyen csak jó? Egy ötletes áramkörrel, a Digital Adapterrel sikerült elérnie, hogy számos (akár régi, analóg gépekkel használt) vakut és elég sok fényképezőgéptípust kombinálva gyakorlatilag TTL-es vezérléssel ellátott fotós szettre tegyünk szert.

Mivel ez érdekes és nem túl költséges lehetőségnek tűnt, személyesen a gyártót kerestem meg a kérdéseimmel. Nos, mint megtudtam, a vezérlésnél a "keskeny keresztmetszet" a fényképezőgép vakujának elővillanása. Ahol ilyen nincs, ott egy egyszerű érzékelővel slave-vakuként dolgozik a külső vaku. Ahol viszont van, ott a két villanás közötti idő és a külső vaku sebessége határozza meg, működni fog-e a kombináció. Az alábbi lista a www.heinrichsweikamp.net honlapon ad felvilágosítást az egyes géptípusok kapcsán arról, hogy melyik vakutípussal működik jól ez a vezérlés.

Rákérdeztem arra is, melyik vakut javasolja a víz alatti fotósoknak a forgalmazó. Nos, az olcsóbbak közül a Sea&Sea YS50TTL/N, YS60TTL/S és YS60TTL/N típusokat említette Christian Weikamp, a gyorsabb gépekhez pedig az újabb Subtronic és Hartenberger vakukat, valamint a valamivel olcsóbb Inon Z240-et ajánlotta. Hozzátette, hogy az elektronikus vezérléssel nem rendelkező vakuk, mint az Inon D2000 nem használhatóak a TTL-hez. Elmondása szerint gyakorlatilag a honlapjukon szereplő vakutípusok közül kell választani annak, aki Digital Adaptert szeretne használni.

Kapcsolódó link: A Digital Adapter részletes technikai leírása a gyártó honlapján
Kapcsolódó írás: A wetpixel.com összehasonlító tesztje - Digital Adapter vs Inon D2000
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés