»» ««

Fogas kérdések

Felszerelések

A reduktor szájrészét sokan érzik kényelmetlennek, de egy bérelt cuccnál amit kap a búvár, azt használja. Saját felszerelés esetén azonban ne sajnáljuk lecserélni a gyárit a megfelelőre.

Megfelelő alatt azt értem, hogy akár egy hetes búvárszafari húsz merülése sem veszi igénybe fogazatunkat, végig kényelmes érzés a szánkban tartani a reduktort. (A legtöbben ugyanis ragaszkodunk a reduktor szánkban tartásához... Persze a mázlista szabadtüdősök számára ez a probléma sem létezik.) Akár új, akár használt reduktort vásároltunk, ne habozzunk megnézni, kipróbálni milyen is a szájrész. Egy uszodában töltött másfél óra elég sok kérdésre választ ad.

Azok a szerencsések, akik számára gyakorlatilag mindegy, talán itt abba is hagyhatnák az olvasást. A szájrészek alaptípusa gyakorlatilag ugyanaz minden gyártónál, a búvár örlőfogaival a szájrészre harapva tartja szájában a reduktort. Sok gyártó viszont ebből is többet tud kínálni, ugyanis létezik hosszabb illetve rövidebb változat. Az oktopusztartóban kényelmesen elférő rövidebb típus remek választás a tartalékreduktornak, ám a legtöbb búvár számára folyamatos használat szempontjából jobb a hosszabb szájrész, ami egy kicsit stabilabb tartást biztosít úgy, hogy nem kell folyamatosan erősen harapni a szájrészt. Viszont néhány olcsóbb reduktor szerintem alapból olyan gyatra (nagyon műanyag) szájrészt kapott, amit mindenképpen érdemes lecserélni.

A harapást gyakorlatilag teljesen kiiktatja a Comfo-Bite szájrész (a képen az első, fekete színű), amit az AquaLung reduktorok boldog tulajdonosai ismerhetnek jól. Ez ugyanis felfekszik a szájpadlásra, és a felső fogsor tartja a helyén, nem kell harapni, nem fáradnak el úgy az izmok a szájban. Elég sokan cserélik le a gyárilag kapott, ilyen-olyan szájrészt erre, ami a legtöbb búvár számára bevált, kifejezetten jó "merülőtárs". Viszont van egy kétségtelen gond vele. Sajnos kis hazánkban elég sokan küzdünk a "nyílt harapás" néven ismert fogproblémával, és ha a felső fogsor kellően előre áll, bizony hosszabb távon úgy érezheti magát a búvár, mintha állandóan fogszabályozóval merülne.

Így hát a kérdés az, hogy a harapást nem igénylő, de mégsem kényelmes Comfo-Bite szájrészt, netán a hagyományosat használja az ilyen helyzetben levő búvár. Ám szerencsére van gyártó, akinek akadt ötlete. A formálható, és így egyénre szabható szájrész messze a legdrágább az összes közül, így aztán elsősorban azoknak ajánlható, akiknek a többi verzió tényleg nem jó. A formálható szájrészek közül az egyik legismertebb a Jax (a képen leghátul levő, lilás csutora). Forró vízbe téve, majd a saját fogainkkal megformálva egy olyan, tökéletesen illeszkedő szájrész lesz a végeredmény, amit elsősorban és mindenekelőtt csak a tulajdonosa fog kényelmesnek találni, ő viszont nagyon. Mivel igen hosszú a szájrész, gyakorlatilag a fogazat teljes hosszával részt vesz a tartásban, az izmok nem fáradnak el hosszú távon sem. Ha semmi más nem vált be, érdemes megpróbálkozni a formálható szájrésszel, csak persze figyelembe kell venni, hogy kölcsönkérve másét nem lehet tesztelni. Saját beruházásnak pedig nem olcsó, ám mivel szinte mindenkinek beválik, érdemes költeni rá. A Jax-hez hasonló formálható szájrész a SeaCure is.

Még van egy megfontolandó dolog, mégpedig az, hogy ha az ember "tömegreduktort" vesz, bizony előfordulhat, hogy a búvárhajón kevéssé felkészült társunk összetéveszti a magáéval. Nos, ezt könnyű megelőzni a saját, speciális csutorával, netán az oktopuszét lecserélni valami tragikus színű, feltűnő rózsaszín vagy hófehér darabra. Nem mintha egy merülést nem lehetne kibírni egy másik ugyanolyan cuccal, de ha nem szükséges, akkor azért nem is erőlteti az ilyesmit senki. Esetleg ha nagyon speciális felszerelést szeretnénk, vagy végképp nem akarunk a szájrész problémájával foglalkozni, akkor ott az egész arcot fedő full-face maszk, mint megoldás.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés