»» ««

A Jövő Óceánjaiért Alapítvány

Magyarország

Az első Magyar Búvároktató találkozón találkoztunk a csinos zoológus hölggyel, Ari Csillával, aki az alapítványukról beszélt röviden. Megkértük olvasóinknak is mutassa be a szervezetet.

Mit szeretnénk elérni:
A Jövő Óceánjaiért Alapítvány a tengeri környezet és élővilág kutatására és védelmére létrejött alapítvány. Elsődleges célkitűzése a porcos halak, elsősorban cápák és ráják életének és szervezetének tudományos kutatásának támogatása, ezzel az egyes fokozottan veszélyeztetett fajok védelmének elősegítése.
Tudományos eredményeinkkel szeretnénk felhívni a figyelmet olyan fajok szerepére az ökoszisztémában, amelyeket eddig érthetetlen okokból nem illetett nemzetközi védelem, halászati tilalom.

Eddig mit értünk el:
Az eddigi kutatások 3 fő vonalon futnak:
1.) 4 cápa-, 9 rájafaj, illetve egy-egy fűrészhal- és kimérafaj agyának anatómiai, hisztológiai vizsgálata, elsősorban az astroglia sejtek eloszlásának feltérképezése immunhisztokémiai módszerekkel.
Ugyanakkor az egyes agyterületek relatív fejlettségéből próbálunk következtetni az egyes fajok viselkedésbeli képességeire, azokra felhívni a figyelmet.
2.) Manta birostris (Óriás ördögrája) tanulási és érzékelési képességeinek vizsgálata az egyetlen, európai aquáriumban fogva tartott példányon.
Mivel természetes körülmények között nagyon nehéz vizsgálni, fogságban tartani ezt a fajt pedig majdnem lehetetlen (a világon jelenleg 2 példány), ezért életmódjukról és képességeikről szinte semmilyen tudományos információ nem áll rendelkezésre.
3.) Manta birostris (Óriás ördögrája) úszómozgásának hidrodinamikai elemzése háromdimenziós videófelvevő és mozgásanalizáló rendszer segítségével.
Egyedülálló úszómozgásának analizálása hidrodinamikai újításokhoz vezethet, illetve felhasználható az állatok egészségi állapotának összehasonlítására.

Mire szeretnénk használni a támogatók adományait:
A kutatásokat szeretnénk intenzívebben folytatni és kiterjeszteni szabadon élő egyedekre, azok populációdinamikai vizsgálatára, szociális viselkedésük és egyes populációk migrációjának feltérképezésére jeladók segítségével. Mellesleg egy ilyen típusú vizsgálat a világon első és egyedülálló lenne Manta birostris-on (Óriás ördögráján). Az általunk kutatott fajok egyes populációi sok országban a kizsákmányoló halászat és a halászhálókba gabalyodás miatt komolyan veszélybe kerültek. Minél előbb tudományosan megalapozott indokokat tudunk felhozni a védelmükre, annál biztosabb, hogy ezek a csodálatos fajok még sokáig fognak úszkálni a tengereinkben.

Kik vagyunk:
Az Alapítványt 2003-ban Dr. Vetter János, a Zoológiai Intézet akkori vezetője alapította, a kuratórium tagjai okleveles zoológusok.
Az eddigi kutatásokat végezték:
Ari Csilla, neuroanatómus, zoológus, a Magyar Természettudományi Múzeum tengeri- és porcoshal szakértője.
Dr. Kálmán Mihály, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetének neuroanatómus docense,
Dr. Stuber István, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi kar Háromdimenziós Mozgásanalizáló Laboratóriumának vezetője,
Joao Pedro Correia, a lisszaboni Aquarium biológiai osztályának vezetője.

Az alapítvány várja az adó 1% felajánlását, kapcsolat: futureoceans@yahoo.com
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés