»» ««

Folyók veszélyeztetik a Nagy-korallzátonyt

Környezetvédelem

Műholdas felvételek szerint a folyók hordaléka nagyobb mértékben veszélyezteti a Nagy-korallzátonyt, mint azt korábban gondolták - jelentette be Ausztrália vezető tudományos testülete.

A NASA szatelitje és egy amerikai óceán- és légkörkutató műhold is felvételeket készített a zátonyt körülvevő, homályos hordalékfelhőről, ami elfogja a napfényt és gátolja a korallokat életben tartó fotoszintézist.

A heves esőzéseknek köszönhetően a folyók felduzzadtak és a hordalék nagyobb erővel zúdul a korallzátony lagúnájába, mint korábban hitték. A globális felmelegedés miatt melegedő tengervíz okozza a korallok kifehéredését és az egyre több vihart, ciklont, ami fokozott esőzéshez és a folyók áradásához vezet a térségben.

Korábban a folyók hordaléka a part közelében landolt és lassan, fokozatosan szivárgott át a korallzátonyon a nyílt vízbe. A hordalékos víz azonban most gyakorlatilag 1 km/órás sebességgel ömlik a korallzátony közvetlen közelébe.

További gondot jelent, hogy a hordalék most növényédő, rovarirtó szereket is tartalmaz, melyeket a környező mezőgazdasági kerületekről mosott az eső a folyókba; ezek a vegyi anyagok károsíthatják a korallzátony érzékeny ökoszisztémáját.

[ Zöld Magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés