»» ««

Márciusi cápás hírek

Tudomány

A Shark Project hírlevél legutóbbi számából válogatunk.

Még mindig rejt új cápákat a mélység

Ausztrál kutatók öt éves munka eredményeként húsz, a tudomány számára eddig ismeretlen, a cápafélék (Selachiiformes), illetve rájafélék (Rajiformes) csoportjába tartozó fajt fedeztek fel az Indonézia körüli tengerekben. Az átfogó kutatómunka eredményéről William White, a tengerbiológusokból álló csoport vezetője adott tájékoztatást február 28-án. Külön érdekesség, hogy néhány új fajnak bizonyult példányt a kutatók a helyi halpiacokon azonosítottak.

Az új fajok közül a bali macskacápának, illetve jimborah tömpe orrú rájának elnevezett fajok endemikusak, csak és kizárólag Bali parti vizeiben fordulnak elő.

Indonézia vizei adnak otthont az egyik legváltozatosabb cápa és rája populációnak, de évi 100.000 tonnás fogási kvótájával az ország a legnagyobb cápahalász nemzetek közé tartozik, Kína, Japán, és Spanyolország mellett. A tudományos munka eredményeként a kutatók 800 preparátumot készítettek, amelyet a hobarth-i székhelyű Australian National Fish Collection, valamint a jávai Zoological Museum of Cibiong gyűjteményében helyeztek el.

Alig csitult el a január elején észlelt rendkívül ritka galléroscápa (Chlamydoselachus anguineus) keltette szenzáció, ismét egy újabb élő kövület, a bizzar megjelenésű koboldcápa (Mitsukurina owtsoni) kifogásának híre hozta izgalomba a szakértőket és a cáparajongókat.

A Tokiói-öbölben helyi halászok hálójába akadt az 1,3 méter hosszú példány, amelyet a 150-200 méteres mélységbe eresztett vonóhálóval fogtak ki. Az élő koboldcápát azonnal a Tokyo Sea Life Park-ba szállították, és egy speciálisan kiképzett medencébe helyezték el. Sajnos a kifogását követő másnap, az állat elpusztult.

A heringcápa-alakúak (Lamniformes) rendjébe sorolt, és egyetlen ismert fajként önálló családot (Koboldcápa-félék családja, Mitsukurinidae) és nemzetséget alkotó prehistorikus fajt 1910-ben fedezték fel, a Japán-tengeren. Az óceán bathypelágikus zónájában, 500 és 1000 méter közti mélységben tartózkodik ez a sci-fi, vagy még inkább horrorfilmekbe illő külsővel rendelkező cápafaj. Hosszú, nyúlánk test, előreugró, enyhén középállású száj, valamint előrenyúló szarvszerű rosztrum jellemzi. Elpusztult példányokat időnként találnak, de ez volt az első alkalom, hogy közvetlen közelről sikerült élő példányt megfigyelni. Ez a nagyon ritka faj eddig csak Japán, és a Dél-Afrika körüli mély, óceáni vizekből ismert.


Nem csak felbukkannak, de el is tűnhetnek bizonyos fajok

A World Conservation Union (IUCN) február 27-én, Oxfordban megrendezett konferenciáján, a cápakutatással foglalkozó ichtyológusok -köztük több világhírű szaktekintély- újabb nagytestű, és a kereskedelmi halászat által fokozottan veszélyeztetett cápafaj vörös könyvessé tételét, azaz védetté nyílvánítását kezdeményezték.

Sarah Flower a Shark Specialist Group (az IUCN szakcsoportja) képviseletében a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a nyílt-tengeri, nagy távolságokra vándorló fajok közül több faj igen nagy nyomásnak van kitéve a kereskedelmi halászat részéről. A konferencián a szakemberek kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a pelágikus fajok közül a kékcápa (Prionace galuca) helyzete a legaggasztóbb, de az epipelágikus csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini) helyzete is elérte a védelemre szoruló faj kategóriáját.

A drasztikus egyedszám csökkenés csak a fogási kvóták erőteljes mérséklésével, a komolyan veszélyeztetett fajok esetében pedig a halászat teljes körű betiltásával állítható meg- vélekedett Sonja Fordham, a brüsszeli székhelyű Shark Alliance igazgatója. A legnagyobb problémát a távol-keleti, szinte korlátlan felvevőpiacok cápauszony kereslete jelenti,-mondta a szakember. A konferencián a rókacápa-félék (Alopiidae) családjába tartozó mindhárom faj, valamint a röviduszonyú makó (Isurus oxyrinchus), a csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini) és a kékcápa (Prionace glauca) védetté nyilvánítására tettek javaslatot.

Részben kapcsolódó hír, hogy a sydney-i Oceanworld Manly tengeri akvárium húszéves, Pallas névre hallgató nőstény homoki tigriscápája (Carcharias taurus) február 6-án egészséges újszülöttnek adott életet. Igen ritka esemény, hogy a fogságot viszonylag jól tűrő homoki tigriscápák akváriumi körülmények között életképes utódot hozzanak világra. A fajra egyébként a méhen belüli kannibalizmus jellemző. Az ivadékok közül csak a legéletrevalóbb marad meg, felfalva a többi ivadékot. Miután csak egy újszülött jön világra. a homoki tigriscápák roppant alacsony a reprodukciós képességgel rendelkeznek.

Az újszülött és Maja névre elkeresztelt nőstény utódot a gondozók születése után azonnal szeparált medencébe helyezték el, megakadályozva, hogy az akváriumban élő nagyragadozók áldozatává váljék a bébi homoki tigriscápa. A sydney-i Oceanworld Manly-ben ez a második homoki tigriscápa születés. Öt évvel ezelőtt a Maria nevű nőstény már sikeresen világra hozott egy utódot, amely életben is maradt.

A nagy visszhangot kiváltó esemény adta alkalmat megragadva, Jade Hayes, az Oceanworld Manly ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet a homoki tigriscápák világszerte tapasztalt nagyfokú veszélyeztetettségére. Az alapvetően nyugodt és lassú mozgású fajt a szigonyos és az ún. sporthorgászok könnyű prédaként évtizedek óta irtják. Annak ellenére, hogy Ausztráliában 1983 óta törvényi védelem alatt áll a faj, napjainkra összesen kb. 500 egyedre csökkent a főleg Új-dél Wales tartomány vizeiben élő ausztrál populáció létszáma. Mrs. Hayes elmondta, hogy a védett státusz ellenére, - megbízható információk szerint,- mind a mai napig folyik a homoki tigrisek illegális halászata, végveszélybe sodorva a populáció megmaradt egyedeit.

Dr. Elter Tamás
PADI Instruktor
Marine Life PADI 5 Star Dive Centre Budapest
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Baron Gautsch wreck

Croatia (Hrvatska)

3/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés