»» ««

11 új fejlesztésű búvárkomputer tesztje

Felszerelések

A Rodale´s Scuba Diving magazin egy nagyon tanulságos tesztet közölt az újságban, majd a weboldalán, amelyben 11 a közelmúltban piacra dobott búvárkomputert hasonlít össze.

A teszt során 3 merülési profilt "merültettek" a computerekkel a Catalina szigeten található nyomáskamrában. A komputerek között találhatunk mindenfélét, levegőintegráltat vagy karóraként is használhatót, jeladóst illetve egyszerű, minden speciális extrát nélkülöző műszert is.

Megvizsgálták a használt algoritmusokat, melyik készülék mennyire konzervatív és mennyire engedékeny, és bizony meglepő eredmények jöttek ki. A mérések szerint akár többszöröse is lehet bizonyos komputerek no deco ideje más, szigorúbb komputerhez képest a merülési profil ugyanazon pontján. Főleg az új RGBM modellt használó Mares és Dacor komputerek esetében feltűnően rövidebb az adott mélységben eltölthető idő. Erre érdemes odafigyelni akkor, ha egy búvárcsoportban több különböző típusú komputer van, mert előfordulhat, hogy az egyik komputer szerint már dekózni kell, míg a másik szerint a búvár még igencsak távol van ettől. (Ilyen helyzetben általában azt a szabályt szokták követni, hogy mindig a szigorúbb komputer által ajánlott profilt merülik a búvárok.) Ez a cikk sokat segít az előzetes összehasonlításban.

Természetesen az is fontos, hogy a komputer mennyire kezelhető, mennyire ergonomikus, a teszt során a készülékek ilyenformán is vizsgáztak. Általában az volt a tapasztalat, hogy a túlzottan leegyszerűsített, egy gombos komputerek használata már nehézkes, de a legtöbb komputer kifinomult, bárki által könnyen használható darab - természetesen minden gyártó a saját megoldását tartja a legjobbnak és legkényelmesebbnek. Ez viszont már sokkal inkább egyéni ízlés kérdése, nem mérhető úgy, mint az algoritmusok közötti számszerű eltérések.

A tesztelt búvárkomputerek ABC sorban a következők:
AERIS Atmos Elite, CITIZEN Aqualand Nx, DACOR Darwin Air, GENESIS React Pro, GENESIS Resource Pro, MARES M1 RGBM, MARES Nemo, OCEANIC Atom 1.0, OCEANIC VT Pro, OCEANIC Veo 250, SHERWOOD Profile, SUUNTO Gekko, TUSA IQ-700 Hunter, TUSA IQ-800

A teszt -angolul- elolvasható a Rodale´s (www. scubadiving.com) oldalán. Monumentális mérete miatt a fordítástól most eltekintünk, de minden érdeklődőnek figyelmébe ajánljuk az áttanulmányozását.

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés