»» ««

Egy újabb evolúciós rejtély oldódott meg

Tudomány

A narválok vagy "egyszarvú cetek" agyarának célja évszázadok óta zavarba ejtette a tudósokat és az inuit véneket egyaránt.

A hosszú, csavart agyar evolúciós rejtély, amely ellentmond az emlősfoggal kapcsolatos számos törvényszerűségnek.

Egy új tanulmány szerint a narválok a víz sótartalmának meghatározására és táplálékkeresésre használják agyarukat. A korábbi elképzelésekkel ellentétben a hímek sem párbajoznak vele, hanem eddig még ismeretlen érzetek kiváltásáért dörzsölik egymáshoz.

A 4-4,5 m-es, 1000-1600 kg tömegű narválok jó részének van agyara, amelynek hossza elérheti a 2,7 m-t. A módosult fog a felső állkapocs bal oldalából nő ki. A fog egyedi spirális alakja, a bal oldali növekedésre korlátozódó aszimmetriája és egyenlőtlen elterjedése a legtöbb hím és néhány nőstény között, mind-mind egyedülálló jelenség az emlősfogak körében.

Az amerikai Harvard Egyetem Fogorvosi Fakultásának munkatársa, Martin Nweeia négy utat tett Kanada magas északi-sarkvidéki területeire, hogy tanulmányozza ezeket a különös ceteket. Kutatásait többek közt támogatta a National Geographic Society Felfedezési Tanácsa is. Vizsgálatai nyomán fölfedezte, hogy a látszólag merev és kemény narválagyar figyelemreméltó érzékelőképességekkel bír. Az agyar központi idegéből tízmilliónyi parányi ideg-összeköttetés halad alagutakban az agyar külső felszínére. Az így kialakuló rendkívül érzékeny, membránszerű struktúra képes érzékelni a vízhőmérséklet, a nyomás és a részecskék koncentrációjának változásait.

Mivel a narválok képesek érzékelni a víz részecskegradiensét, el tudják különíteni az eltérő sótartalmú vizeket, ami segítheti túlélésüket a jeges sarkvidéki környezetben. A vízben lebegő részecskéket is detektálják, amelyek az étrendjüket képező halakat jelezhetik.

A természetben nem ismerünk ehhez hasonló struktúrát, és biztosan nincs ennél egyedibb fogfelépítés és funkcionális adaptáció.

Az eredmények új irányt jelölnek ki a tudományos vizsgálatok számára. "Most, hogy tudunk az agyar érzékelő-képességeiről, új kísérleteket tervezhetünk, hogy megfejthessük ennek a rejtőzködő és különleges cetnek néhány egyedi és megmagyarázatlan viselkedésformáját" - mondta Nweeia.

Különleges felépítése miatt az agyar bámulatosan erős és rugalmas. Egy 2,5 m-es agyart bármely irányban el lehet görbíteni 30 centiméternyit anélkül, hogy eltörne. Emiatt a kutatók jelenleg gyakorlati okokból is vizsgálják a narválagyart, remélve, hogy az eredményeket felhasználhatják a fogpótló anyagok tökéletesítésére.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés