»» ««

Cápatámadások - veszélyben a szörfösök

Külföld

Szörfösöket ért cápatámadásokról és azok üzleti hatásairól olvashatunk a Shark Project legújabb hírlevelében.

Cápatámadás Floridában

A floridai Hutchinson Island partjainál, a szörfdeszkán hasaló tizenkét éves Matthew Honyal-t érte cápatámadás április 23-án,- adott tájékoztatást az esetről a St. Lucie-i kerületi seriff hivatala. Az elmúlt hat héten belül ez már a negyedik cápatámadás volt a Florida keleti partvidékén fekvő Hutchinson Island vizein. Valamennyi támadás a parthoz egészen közel történt, a hullámveréstől felkavart, alacsony látótávolságú vízben. Noha a támadó fajt nem sikerült azonosítani, a támadás körülményeiből adódóan majdnem bizonyos, hogy valamennyi eset a bikacápák (Carcharhinus leucas) számlájára írható.

A mostani eset helyszínéhez közel egy 29 éves szörföst ért hasonló támadás március 11-én. Március 31-én, alig egy órán belül történt két támadás. A parti, sekély vízben játszadozó kilencéves gyermek bal lábát, míg egy 30 éves fürdőző férfi jobb karját érte harapás. Valamennyi áldozat szakszerű orvosi ellátást kapott, és nem szenvedett maradandó sérülést. Az Egyesült Államokban (sőt, világviszonylatban regionálisan is), Floridában történik a legtöbb cápatámadás.

Milyen üzletet lendítenek fel a cápatámadások ?

A Fokvárosi Turisztikai Hivatal (Dél-Afrika) vezérigazgatója, Mariette du Toit szerint a térségben több-kevesebb rendszerességgel bekövetkező cápatámadások érdekesen befolyásolják Fokföld idegenforgalmát. Hasonlóan az Egyesült Államok nyugati partvidékéhez, a Fokföldi-félsziget környékén bekövetkezett támadások áldozatai is elsősorban a szörfösök. Az elmúlt három-négy évben érezhetően megcsappant az amúgy kiváló adottságú fokföldi fürdőhelyek szörfös forgalma. Számos szörfiskola és szörftúrákat szervező operátor panaszkodik a forgalom drasztikus visszaesésére. Tavaly, 2006 augusztusában két cápatámadás is történt a környék egyik legfelkapottabb nyaralóhelyén, Muizenbergben.

David Chudleigh, a Surf Shack szörfiskola társtulajdonosa szerint az a legnagyobb probléma, hogy az egyébként igen ritka cápatámadásokat a média óriási szenzációként kürtöli világgá. A hírverés pedig roppant negatív befolyást gyakorol forgalmukra. Hiába a világ egyik legjobb szörfparadicsoma a fokföldi False Bay, ha a bulvársajtó állandóan az öbölben nyüzsgő nagy fehércápákról vizionál.
Hasonló véleményen van Fitch Paul, a Lifestyle szörfbolt és iskola tulajdonosa is. Mariette du Toit szerint ironikus, hogy amíg egy-egy incidens után megcsappan a szörfösök létszáma, ugyanakkor jelentősen megnő a cápás merülésekre ide sereglő búvárok tömege. Egyértelmű, hogy a ketreces merülésre szakosodott búvárközpontok forgalmára jótékony hatást gyakorol az, ha a sajtóban sokáig terítéken vannak a cápák.
Egyesek szerint a cápák azért lettek agresszívebbek, mert a cápás merüléseket szervező operátorok etetéssel történő csalogatási technikája mohóbbá tette az állatokat.

Thenuist Esterhuizen, a While Gordon Bay ketreces merüléseket szervező operátora egyetért a Fokföldi Turisztikai Hivatal vezérigazgatójának diagnózisával.
"Minden időben jelentősen megugrik az érdeklődés, az amúgy elszigetelt incidensek után"-nyilatkozta a nagy fehércápás merülésekre szakosodott búvárközpont tulajdonosa.

Rob Lawrence, aki már több mint tizenöt éve foglalkozik ketreces merülésekkel a False Bay-ben, nem lát semmilyen összefüggést az időnkénti incidensek, és a megnövekedett érdeklődés között. "Hosszú ideje folyamatosan növekszik ügyfeleink létszáma. A növekedés semmilyen kapcsolatban sem hozható a ritka incidensekkel"- nyilatkozta a szakember.

Chris Fallows, a Simon’s Town-i African Shark Eco Charters Ltd. tulajdonosa, aki tizenkét éve szervez nagy fehércápás merüléseket-, kizártnak tart bármilyen összefüggést a merülések, és a támadások között. "Három éve már nem is etetünk"- nyilatkozta Fallows, a cápát sohasem látott "szakértők" véleményére reagálva.

Kétségtelen tény viszont, hogy a cápás merülési üzletág jövedelmezősége évről évre növekszik.

Dr. Elter Tamás
PADI instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE PADI 5 Star IDC Dive Centre, SHARK Project
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Eel Garden

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

parti merülészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés