»» ««

Nyaralási ötletek búvároknak

Utazási élmények
2/2. oldal


Törökország viszont annál több merülőhellyel kecsegtet. Nagy ország, hosszú partszakasszal: van miből választani. Ráadásul az utakat böngészve kiderülhet, hogy már 70-80 ezer forintért (illetékkel!) elcsíphető egy last minute utazás, félpanzióval, légkondícionált szobás, középkategóriás hotellel. A merülések ára kifejezetten kedvező, színvonaluk változó, de akadnak jó helyek, a víz hőfoka pedig nyáron 25-27 fok is lehet, mélységtől függetlenül, különösen Alanya környékén, bár Bodrum közelében talán jobbak a merülési lehetőségek. A turizmust erősen fejlesztő törökök a család nem búvárkodó részének is kínálnak változatos felszíni programokat, de akár még a nagy és kényelmes hajókon sem utolsó élmény eltölteni egy napot utasként, netán benevezni egy próbamerülésre. Ciprus egészen közel esik Törökországhoz, szintén meleg víz, de inkább angol pénztárcára szabott árak várják az utazókat. No meg Európa egyik leghíresebb roncsa, a Zenobia.

Az utóbbi években egyre több utat kínálnak, gyakran meglepően kedvező áron Mallorcára vagy Szicíliára. Mallorcát nagyon szeretik a német turisták, a szép spanyol sziget kifejezetten népszerű úticél. Ahol sok német van, ott bőven akad búvárbázis is, hiszen ők szeretnek merülni, és ráadásul színvonalas szolgáltatást várnak el. Így hát könnyű jó merülési lehetőségre akadni, hogy a nyaralást változatosabbá tegyük. Spanyolország szárazföldi része is igazi turistaparadicsom, de ezen a részen olyan ismert merülőhelyek is akadnak, mint a Barcelona közelében levő Medes-szigetek. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre a hosszú repülőút miatt valamivel drágábbak az utak (százezer alatt csak bécsi indulással találni), és a télhez képest megfordulnak a viszonyok: nyáron az Atlanti-óceán vize hűvösebb, a felszíni levegő pedig kellemesebb azok számára, akik nem bírják a hőséget. Merülni egészen más (jellemzően jobb), mint bárhol a Földközi-tenger környékén, főleg ha nagyobb állatokkal szeretne valaki találkozni. Ha már Szicília szóba került, érdemes megemlíteni, hogy Olaszországban a ligur tengerpartot emlegetik leggyakrabban búvárúticélként, és persze Szardínia is büszkélkedhet pár szép hellyel.

A szintén az Atlanti-óceánban található Madeira is hasonló, nem kánikulai nyaralást ígér egy rendkívül szép szigeten, de a Földközi-tengeri nyaralóhelyekhez képest magasabb áron. Amelyek egyikéről, Máltáról még nem ejtettem szót, pedig ez a sziget kifejezetten várja a búvárokat. Mesterséges és második világháborús roncsok, víz alatti üregek, érdekes élővilág, meleg víz, sok színvonalas búvárbázis, és kis szerencsével bőven százezer forint alatti utazási ár- ez azért már megfontolandó választássá teszi. A felszínen ókori romokat lehet megnézni, de a nyári meleg és a kicsit kopár sziget miatt a nem búvárkodó családtagok akkor élvezhetik igazán, ha szeretik a strandon tölteni az időt.

Végül egy úticél azoknak, akik repülni sem szeretnek és nyáron nem a még hazánknál is melegebb mediterrán országba vágynak, félve a gutaütéstől: Ausztria. Könnyen elérhető úticélról van szó, páratlan természeti szépségekkel, kulturált körülményekkel, szép és megfizethető szállásokkal. Ráadásul talán itt a legolcsóbb a merülés a felsorolt helyek közül, hiszen a legtöbb tóban ingyenes, vagy olcsó a napidíj. A népszerű tavaknál mindig találni búvárbázist, ahol a bérlés, töltés, tanácskérés megoldható, ráadásul egy "normál" nyaraláshoz hasonlóan 7-10 napos út alatt több tartomány merülőhelyei is felkereshetők, és így búvárkodás szempontjából is változatos lehet az ausztriai kikapcsolódás.

Még egy fontos tényező játszhat szerepet, és ez az indulási repülőtér. Immáron Pécsről is el lehet jutni Korfura, de Debrecenből Korfu mellett Zakintosz, Kréta, Törökország, Bulgária, Montenegró, Mallorca és Sharm el Sheik is elérhető. Nem kötelező hát Pestre utazni egy nyaralás kedvéért, ráadásul a debreceni repülőtéren valamivel olcsóbb az illeték. Ezzel bővült hát az utazási kínálat, ennek köszönhetőek az időnként nagyon nyomott árak. Remélhetően ez nem jár majd utazási irodák csődjével, ami a bajba jutott turisták számára nagyon kellemetlen élménnyé tehet egy nyaralást. Az úticél gondos kiválasztása mellett igyekezzünk erre is ügyelni.

A pakolásnál figyeljünk arra, hogy az utóbbi időben egyre szigorodni látszanak a reptéri poggyászellenőrzések, mind a poggyász tartalmát (különös tekintettel a kézipoggyászra), mint pedig a poggyász tömegét illetően. Az előbbi inkább bosszúságot okozhat, a többletsúly viszont zsebbevágó is lehet.

Nagyon hasznos segítség az úticél választásakor egy olyan adatbázis, ahol előre tájékozódhatunk a kiválasztott úticél búvárbázisairól, megnézhetjük, melyik település a megfelelő kiindulópont egy búvártúrához. A kétnyelvű (németül tauchbasen.net, angolul pedig dive-centers.net) bázisgyűjtemény az egyik legjobb a kategóriájában. Fontos lehet a szállás helye akkor is, ha szeretnénk igénybe venni a mediterrán térségben szokásos ingyenes transzfert, hiszen azt csak egy bizonyos távolságig vállalják.

GR
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 38. Kriszta 2007 júl 25. 04:32  
Korbeneztem neten kozben. Kicsit  lejebb uszok es ott van felaron Routan es Utila...most mar csak repjegykereses van hatra es szallas...vagy busz.

Elche...Roatanon nagyon sok merulohelyet talaltam es nagyon kellemes arakon, es vannak kis berelheto bugallok.

Ha valakit erdekel ez a ket sziget, akkor itt tudtok korbenezni. (meg en is boszen bongeszem oket)
www.aboututila.com
www.roatanonline.com

szep lassan meggyozom magam:)
 37. Kriszta 2007 júl 25. 04:24  
Tobb oka is volt. Maga a teny, hogy europaikent nem tudtam eldonteni, hogy ki az aki bele akar rangatni az utcan valamibe vagy egesz egyszeruen csak joindulatu es igyekszik a sajat uzletet vinni.
Masik az a merhetetlen kommunizmus, ami ott van...lattam mar eleg sok szegeny embert a vilagon, de ez valahogy mas volt...nem igazan tudom megfogalmazni a kulonbseget. Mintha minden haldokolna. Latni azokat a gyonyoru hazakat teljesen leromlani. Kihalt, kitort ablaku panelhazak, mikozben azzal kuzdenek, hogy nincs eleg lakas. Nem lehet se venni se aladni ingatlant.
Es ami leginkabb megviselt az, hogy egy igazan jo szallodaban mellettunk egy pedofil foglalt helyet ket kislannyal...tehetetlennek ereztem magam.
 36. Bunny 2007 júl 24. 23:01  
Most néztem csak meg a linket. Hmmm, egy hónap itt, nem hangzana rosszul. Annyira nem is horror az ár egyébként.
 35. Garfield33 2007 júl 24. 11:27  
Sajna, csak szeretnék tudni róluk. Haver volt Belizben, aszonta, egy csoda, de valóban vastag az ára. Viszont nincs messze...
 34. brekkk 2007 júl 24. 10:41  
Szia Kriszta!

Kubában merre jártál? És miért viselt meg lelkileg?
A további 33 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés