»» ««

A búvárközpontokat bezárják Sipadanon

Külföld

A malajziai kormányzat visszautasította a búvárközpontok egy éves halasztási kérését, így véglegessé vált, hogy azokat be kell zárni Sipadanon.

Életben maradt hát a december 31-i határidő, amikorra az érintett öt búvárközpontnak el kell hagynia a szigetet. A kormányzat január 1-től kizárólag csak napi kihajózást engedélyez, és a látogatók száma 80 főben lesz limitálva. Ettől a határozattól azt várják, hogy elősegíti a sziget világörökséggé minősítését az UNESCO részéről. (A szerk. megjegyzése: a korábbi hírek szerint a sziget annyira népszerűvé vált a turisták között, hogy a szinte ellenőrizetlenül felduzzadt látogatószámnak köszönhetően az élővilág, a korallok is súlyosan károsodtak.)

Mindenesetre valamennyi búvárközpont összes helyét lekötötték már hónapokkal korábban december 31-ig, lévén hogy ez az utolsó lehetőség a szigeten éjszakázásra. Az öt búvárközpont pedig jogi képviselőik által nyújtott be hivatalos kérelmet szeptemberben a halasztásra. Indokuk az volt, hogy több időre van szükségük a költözéshez.

A jogi képviselők két alkalommal találkoztak a kormányzat magas rangú képviselőivel, hogy megvitassák a kérést. Az illetékes szervek a múlt év végén döntöttek a sziget kiürítéséről. A szigeten öt búvárközpont működik, a Borneo Divers, a Sipadan Dive Centre, a Pulau Sipadan Resort, az Abdillah Sipadan Paradise és a Sipadan Lodge.

Sipadan, a világ 10 legjobb merülőhelye között számon tartott sziget a tengeri teknősök tojásrakó helye és a költöző madarak egyik állomáshelye is egyben. Abdullah Duad a kormányzat részéről közölte, hogy a búvárközpontoknak le kell rombolniuk valamennyi általuk használt épületet a szigeten:
- Elegendő időt hagytunk nekik és a jövő hónapban ellenőrzést is fogunk tartani a szigeten.

A helyőrség viszont továbbra is a szigeten marad, és a látogatóknak a jövőben is ki kell tölteniük egy formanyomtatványt. A sziget hovatartozása ugyanis vitákat szült Malajzia és Indonézia között, melynek a Nemzetközi Bíróság 2002. december 17-i, Malajziának igazat adó ítélete vetett véget.

A jelenleg még működő bázisok közül legkevesebb egy az év végéig nyitva lesz, november és december ugyanis a csúcsszezon. A költözés után a bázisok a Sipadantól alig fél órányi útra levő Mabul vagy Kapalai szigeteken folytathatják tevékenységüket.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Malajzia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés