»» ««

Cetcápa El Gounánál

Vörös-tenger

Már megint lemaradtunk valamiről: sznorkelezők cetcápát láttak az egyiptomi pihenőhelyen.

cetcápa sznorkelezőkkelCsupán egy nap telt el azután, hogy a Whale Shark Awareness team El Gounában járt, és az ottani bázisokon a cetcápákról felvilágosító munkát végzett a Project Aware támogatásával, amikor a társaság hívást kapott.
- Egy cetcápát láttunk ma reggel, mindenki látta a hajón, a vendégek és a személyzet is!

A Whale Shark Awareness Red Sea célja megtanítani a búvárokat és sznorkelezőket a cetcápák megfigyelésére, többek között azt is kérik, fotózzák le az állatokat. Egy publikus adatbázisba kerülő azonosító fotók segítségével próbálják nyomon követni az útvonalaikat, megfigyelni vándorlásukat, szokásaikat.

A hír után az észlelő bázis segítségével megpróbálták megkeresni a hatalmas és teljesen ártalmatlan cápát. A csapat zodiacba szált, GPS, távcsövek, víz alatti kamera, mérőeszközök társaságában, de eredmény nélkül voltak kénytelenek visszatérni.
Nem így a vendégek, akik -érthető okból- nagyon boldogok voltak, amikor a hajó a kikötőbe érkezett. Nem csak hihetetlenül szerencsés és ritka cetcápa (rabló- vagy bordáscápa más néven) találkozásuk volt, de delfineket és teknőst is láttak aznap.

Az azonosító adatbázisba 3 új egyed került fel 2006 novembere óta, a legutóbbi cetcápa megfigyelés El Gouna környékén áprilisban volt, a leggyakoribb pedig a Ras Mohamednél történt június elején.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. Garfield33 2007 júl 28. 08:33  
Gebedj meg.
Melleslegeg ennyit a szegény ember lámpájáról: megveszi a gyárit és 15 fokban világít 100 helyett. De a ceti azért ceti volt...
 8. elche 2007 júl 27. 18:34  
Emlékszem valami amatőr filmecskére, a készítő, hogy nagyobbnak látszódjék a cápácska, két kis fél wattos lámpával világította, így kis fénykörök voltak rajta. Ügyes trükk volt, de azért ki lehetett szúrni.:)
 7. Garfield33 2007 júl 27. 17:32  
Jaj, a cetcápák is olyan unalmasak...
 6. elche 2007 júl 27. 13:44  
Lehet, nekünk sem ártana egy ilyen cetcápa adatbázis? Na, majd segítünk a dolgon.:)
 5. moncsa 2007 júl 27. 00:28  
Sziasztok. Én nemrég jöttem haza dahabból, ahol nagy örömömre én is láttam egy pont ilyen méretű cetcápát júl. 16-án a Blue Holenál, nemsokkal a Bells után :)
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés