»» ««

Minden korábbinál nagyobb lehet a tengeri halálzóna

Tudomány

Az előrejelzések szerint idén rekordot dönt a Mexikói-öbölben kialakuló halálzóna nagysága.

Az algákon kívül szinte minden magasabb rendű életformát nélkülöző víz felülete már tavaly is 17.255 négyzetkilométer volt, és a tudósok szerint idén minden feltétel adott ennek jelentős túllépéséhez.

A halálzóna vize szinte teljesen oxigénmentes, így nélkülözi az életet. Kialakulásához elsősorban a Mexikói-öbölbe ömlő folyók által szállított hatalmas tápanyagmennyiség járul hozzá, ez ugyanis ösztönzi az algák szaporodását, amelyek bomlása kivonja az oxigént a vízből.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az öbölbe ömlő legnagyobb folyó, a Mississippi háromszor annyi tápanyagot szállít, mint 50 éve.

Sokan a halálzónát teszik felelőssé az öbölben bekövetkező cápatámadásokért is, mivel a ragadozók - más mobil élőlényekkel együtt - kénytelenek elhagyni a hatalmas élettelen területeket. A lassabb állatok egyszerűen elpusztulnak.

A Louisiana Állami Egyetem egyik kutatója kijelentette: idén valószínűleg megdől az oxigénben rendkívül szegény tenger területének eddigi rekordja, mert a kulcsfontosságú májusban nagyon magas volt a Mexikói-öbölbe érkező nitrát mennyisége.

Eugene Turner szerint ennek oka lehet az intenzívebb és nagyobb területen folytatott földművelés vagy a különleges időjárási viszonyok együttállása.

A nitritterhelés olyan magas, hogy a szakemberek szerint akár a 22.000 négyzetkilométert is elérheti a halálzóna nagysága, amely duplája a kilencvenes évek átlagának.

Mindazonáltal egy erős viharszezon keresztülhúzhatja a számításokat, hiszen a viharok összekeverik az oxigénhiányos és az egészséges tengervizet.

Közben az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a tengeri halálzónák egyre gyakrabban alakulnak ki szerte a világon az intenzív mezőgazdaság miatt, ráadásul az algavirágzás a halak állományát is megtizedeli.

[ inforadio.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. sealaci 2007 júl 31. 10:36  
Ja tényleg, nitrit-nitrát.
www.hik.hu (nem magamtól vagyok ilyen okos:)) :
A nitrogénciklus első lépéseként fixálódott elemi nitrogén révén létrejött szerves nitrogén bomlása adja a ammóniát. Ha a vizes rendszerbe szennyvízkibocsátás, vagy a növényi részek bomlása révén ammónia jut, akkor amennyiben elegendő oxigén áll rendelkezésre, az mindig oxidálódik nitritté és nitráttá. Az oxidációt csaknem minden vízben megtalálható Nitrobakter és Nitrosomonas végzik. NH4+ + OH- + 1,502 Nitrosomonas › NO2- +H+ + 2H2O No2- + 0,502 Nitrobakter › NO3 Az egyenletekből kitűnik, hogy a nitrifikáció jelentős oxigénmennyiséget fogyaszt el a vízből.1g NH4+ oxidálásához 4,57 g O2 szükséges. Mindkét baktérium szigorúan kemoautotrof szervezet, azaz szénforrásként kizárólag szervetlen szenet használnak: nagy mennyiségű szerves szén jelenlétében nem is szaporodnak. Ez az oka annak, hogy a szennyvíztisztítás során először a szerves-szén-tartalom, azaz a BOI csökken és a nitrifikációs folyamat csak később indul be. Az ammónia-nitrit átalakulás optimális körülményei eltérnek a nitrogén-nitrát átalakulástól. Az ammónia-nitrát folyamat pH függő, az ammónia átalakulása 8-9,5 pH között a leggyorsabb. Eltérő a két folyamat hőigénye is; a nitritképzők nem tűrik a hideget, 10 °C alatt a Nitrosomonas működése lelassul. Mivel a szerves-nitrogén bomlása ammóniáig (ammonifikáció) hidegben is megtörténik, így 10 °C alatt vízben az ammónia "relatíve feldúsul". Ez az oka, hogy télen - azonos terhelés mellett - az ammóniatartalom mindig magasabb, mint nyáron. (A Dunában mért nyári átlagértékek 0,5 mg/l, míg a téli értékek elérik a 3 mg/l koncentárciót is!) A ammónia-nitrit átalakulsá pH és hőfok függésén túlmenően a reakciók időigénye is eltérő. A Nitrobakter sokkal gyorsabban szaporodik el, mint a Nitrosomonas, az ammónia-nitrit átalakulás mindig lassab folyamat, mint a nitrit-nitrát szakasz. A vizes rendszerekben a nitrit soha nem szaporodik fel, azonnal tovább bomlik nitráttá, s csak átmenetileg, kis mennyiségben mutatható ki.
 6. urobi 2007 júl 31. 09:14  
Nitrogén-ciklus
A vizekben a nitrogén nagy része az élőlények szervezetébe beépítve található. Az innen kikerülő szerves anyagok (pl. a képződő salakanyagok) és a vizekbe jutó ételmaradékok, tápok, csalik (drága jó horgászok éves szinten 5-6 mázsát etetnek adott területen) stb. lebomlanak, ennek során különféle átmeneteken megy keresztül a képződött bomlástermék. Ezek a vizekben lakó állatok számára káros anyagok, ugyanakkor a növények számára tápanyagot jelentenek. A vizekbe rendszeresen juttatunk be a táplálékkal nitrogént szerves anyagok formájában. Az élő szervezetek a növekedésük során beépítik a bejutó tápanyagok egy részét, de a maradék felhalmozódhat. Ha a vízből nem kerül ki rendszeresen a nitrogénkészlet egy része valamilyen módon (mechanikai szűrés, fehérjehabozók, nitrát lebontása, túlszaporodott növények ritkítása, vízcsere stb.) akkor a nitrogén fel fog halmozódni valamilyen formában.
A nitrogén-ciklus az élőlények testét alkotó szerves anyagból indul ki és ugyanide tér vissza.
A szerves anyagok bomlásakor számtalan különféle anyag szabadul fel. Ezek között sok olyan van ami problémákat okoz. A legfontosabb ilyen az ammónia (NH3). A nitrogén-ciklus kiinduló anyaga, a folyamat során lebomlik és eltávolítható a vízből. Ezért annak ellenére hogy rendkívül mérgező ritkán okoz gondot.A bomlás során szén-dioxid és sokféle szerves sav keletkezik, amik a víz kémhatását és keménységét csökkentik. A keletkező foszfátok felhalmozódnak a vízben, az eredmény algavirágzás lehet. Az ammóniát a nitrogén-ciklus első lépéseként baktériumok nitritté alakítják. Ez is mérgezõ, de kevésbé. Második lépésként a nitrit nitráttá alakul, szintén baktériumok közreműködésével. Ez a két átalakulás sok oxigént igényel. A keletkező nitrát kevéssé mérgező, de ennek a koncentrációját is alacsonyan kell tartani. Ugyanis a nitrát növényi tápanyag, emiatt nagy mennyiségben erős algásodást idéz elő. Az algákat csak a tápanyagszegény környezet tarthatja ellenőrzés alatt, a koralloknak ugyanis erős megvilágítás szükséges ami az algáknak is rendkívül kedvező.   A nitrát eltávolítása: két útja van.              Az első, hogy a növények felhasználják tápanyagként. A nitrát felhasználásával a nitrogén-ciklus bezáródik, ismét élőlények testébe kerül a nitrogénkészlet.              A másik módszer szerint megfelelő baktériumok oxigénszegény környezetben a nitrátot nitrogéngázzá bontják le, ami vízben rosszul oldódik és elillan. Ezzel eltávolítottuk a nitrogén egy részét a nitrogén-ciklus körforgásából. A módszer veszélyes is lehet, ugyanis ha túl alacsony az oxigénszint (kb. 1 mg/l alatt) akkor kénhidrogént (H2S) termelő baktériumok szaporodnak el amik rendkívül mérgező anyagokat állítanak elő. A nitrátbontó baktériumok nagyon hasznosak, jelen vannak az élőkövek mélyebb rétegeiben és a talajban is, jelentős munkát végezve.  Megjegyzendő, hogy a növények nem csak a nitrátot használják tápanyagul hanem közvetlenül az ammóniát és a nitritet is, sőt ezeket még hatékonyabban képesek feldolgozni. Így megkerülik a nitrogénciklus egy részét és gyorsítják a vizek méregtelenítését.
 5. vizidino 2007 júl 30. 05:25  
NO3- + O2 -> NO2- ?
nekem nem jon ossze
 4. Luciferin 2007 júl 29. 17:46  
Amónia - nitrit - nitrát.
 3. sealaci 2007 júl 29. 10:33  
Vizidino!

Ha bomló növényi anyagok vagy ammónia jut a vízbe, az az élővizeket nitrogénnel (nitráttal) terheli. Egyes baktériumok (pl. nitrobacter) oxigén jelenlétében a nitrátot nitritté alakítják, ezzel is megkötve a vízben lévő oxigént.
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Koh Bon (pastel Ridge)

Thailand

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés