»» ««

Elűzték a bálnákat az orosz gázkitermelők

Környezetvédelem

A WWF bálnák megfigyelését végző szakértője arról számolt be, hogy eltűntek a Sakhalin 2 torony térségből a bálnák.

Már 2005-ben is heves tiltakzást váltott ki a természet- és állatvédőkből a Sakhalin-2 (Szahalin-2) nevű beruházás a Csendes-óceánon; a földgáz-kitermeléshez szükséges építkezés ugyanis a térségbe táplálkozni járó alig 100 megmaradt szürkebálnát veszélyeztette.

Bár a Shell 2005-ben azt állította, hogy figyelembe veszi a környezetvédők aggodalmait és fontolóra veszi a csővezetékek áthelyezésének ötletét annak érdekében, hogy a bálnák élőhelye ne károsodjon. Végül azonban a cég szóvivője bejelentette, hogy a munkálatokat nem szakítják meg, azok az eredeti tervek szerint folytatódnak és a korábbi nyilatkozatot hibásan közölték, eredeti szövegkörnyezetéből kiragadva, hiszen sosem állt szándékukban eltérni a tervektől.

A IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) független tudományos vizsgálóbizottságának 131 oldalas tanulmány szerint a tankerekkel való összeütközés, a zajszennyezés és az olajszennyezés lehet a legveszélyesebb a szürke bálna-populációra, ami így is fokozottan veszélyeztetett és elképzelhető, hogy a Sakhalin-2 nélkül is örökre eltűnik.
Ha csak egyetlen nőstény pusztul el évente, már akkor is jó esély van a tengeri emlősök kihalására. A nyugati szürke bálnák a nyári hónapokban vándorolnak Szahalinba, ahol a partok mentén táplálkoznak. Ez és egy nemrég felfedezett másik partmenti terület jelenleg az egyedüli ismert táplálkozóhely a megmaradt, kb 100 bálna számára.

Az aggodalom nem volt véletlen; a WWF egyik szakértője, aki a bálnák megfigyelését végezte a természetvédő világszervezetnek, arról számolt be, hogy egyszerűen eltűntek a térségből a bálnák; már nincs mit megfigyelnie. A szervezet szerint a még mindig folyó építkezés zaja zavarta el az óriás tengeri emlősöket, ami azért is baj, mert így más táplálkozási zónákra nagyobb nyomás nehezedik majd.

Oroszország energiahordozók eladásából származó bevételei az elmúlt években folyamatosan nőttek és a 20 milliárd dolláros Sakhalin-2 beruházás is központi szerepet foglal el az ország távlati terveiben. A Sakhalin-2 a Gazprom és a Shell tulajodnában van és szóvivője állítja, hogy nem szegték meg a hangkibocsájtásra vonatkozó előírásokat. Még ha ez igaz is, a bálnák akkor is eltűntek a térségből, ahol a téli vándorláshoz szükséges zsírtartalékokat kellett volna felszedniük a nyári időszakban.

A szürkebálna a világ egyik legősibb és legnagyobb emlőse; az akár 35 tonnásra megnövő állat 30 millió évvel ezelőtt is megtalálható volt bolygónkon. Mára mindössze kb. 100 példány él a Csendes-óceán ázsiai partjainál és további kb. 300 az észak-amerikai partoknál.

[ Zöld magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés