»» ««

Oceanic whitetip fotókat vár egy tudós

Tudomány

Egy német biológus hölgy a Vörös-tengerben cápát fotózó búvárok segítségére számít.

Oceanic whitetipA fehérúszójú (Carcharhinus longimanus) sok más cápához hasonlóan könnyen azonosítható, ám a viselkedéséről, a populáció nagyságáról annál kevesebbet lehet tudni. Az információ viszont fontos lenne, hogy a veszélyeztetett cápák esetleges védelméről dönteni lehessen.

Elke Bojanowski 2004 őszétől dolgozik egy olyan projekten, aminek célja a vörös-tengeri oceanic whitetip állomány felmérése. Rájött ugyanis arra, hogy a képek alapján az egyedek jól beazonosíthatók, és Elke korábbi tengeri emlősökkel végzett munkája révén komoly tapasztalattal is rendelkezik az ilyen jellegű munkában. Sok fotó és videofelvétel áll rendelkezésére most is, hiszen egy szafarihajón dolgozik, de az adatbázis bővítésének érdekében a búvárokhoz fordult.

Elke azt kéri, hogy akinek van jó minőségű felvétele egy ilyen cápáról, amelyen lehetőség szerint jól látszik az állat uszonya is, és szívesen segítene a munkában, küldje el azt a címére (longimanus@elke-bojanowski.de). Viszont nagyon fontos, hogy a képpel együtt a készítő írja meg azt is, pontosan hol és mikor készült a felvétel, a helyre vonatkozóan akár kiegészítő információkkal is, tehát egyes zátonyoknak mely pontján. Természetesen kereskedelmi céllal senki fotóját sem kívánja felhasználni, de tudományos prezentációkban szükség lenne rájuk. Mindenesetre a biztonság kedvéért Elke azt kéri, hogy a fotós írja meg elérhetőségét (név, email cím) is a számára. Az elektronikus levél nagysága ne legyen nagyobb 20 MByte-nál, és a kép akkor használható jól, ha elég nagy felbontású az azonosításhoz. Elke azt is kéri, hogy a képet küldő legyen türelemmel a visszajelzésig, ugyanis munkája miatt nincs lehetősége mindig azonnal reagálni.

Szóval akit érdekel a lehetőség, hogy részt vegyen egy kutatásban, most megteheti. Érdemes ellátogatni Elke Bojanowski honlapjára, ha valakit még további részletek érdekelnek.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés