»» ««

Új barlangi felfedezés

Külföld

A floridai geológusok nagy örömére sikerült összeköttetést találni két, eddig különállónak ismert barlangrendszer között.

Több, mint két merföldre a Wakulla Springs bejáratától és 300 láb (100 méter) mélységben Casey McKinley és Jarrod Jablonski rábukkant a Leon Sinks barlangrendszerbe vezető átjáróba, pontot téve egy 30 éves kutatásra. Az új járattal összekötött barlangrendszerek így együtt 28 mérföld hosszúságú járattal büszkélkedhetnek, ami a leghosszabb egész Észak-Amerikában.

Az átjáró többsége 90 és 100 méteres mélységben húzódik, és több üreget is összeköt a 280,000 hektáros Woodville Karst Plain területén. A búvárok scootert használtak a nagy távolság bejárásának megkönnyítésére. A bejárattól két mérföldre találtak egy nagyjából 400 méteres másikat, és annak a végén bukkantak rá a másik barlangrendszerben rögzített vezetőkötélre. A felfedezés után napokon át meséltek a merülésről a projekt nyomon követő embereknek, akik a világ minden részéből hívták őket.

Ám a búvárok úgy vélik, a munkának még nincs vége. Most a déli irányba indulnak, mert úgy sejtik, a járatrendszer talán a Mexikói-öbölbe torkollik. Egy szakember szerint a felfedezés óriási jelentőséggel bír. Azt már nagyjából biztosnak gondolták, hogy a járatrendszerek között van összeköttetés, de hogy ekkora és így beúszható járatról van szó, igazán lenyűgözőnek számít. Az ilyen felfedezések arra mutatnak rá, hogy a talajvizek szennyezése mindig több egyszerű lokális problémánál, hiszen a szennyeződések egészen messzire is eljuthatnak.

[ news-journalonline.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Merlo Reef

Sudan

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés