»» ««

őslelet a bányatóból

Magyarország
2/2. oldal


Két hét múlva már tapasztaltabban ismét "lelet vadászaton" már csak három merülő búvár van, a többiek visszamondták a jelentkezést. Hm, mások mennyivel okosabbak... Most a szivattyútól messzebb próbálkozunk. Jutalmul helyenként (a merülés felében, harmadában) a csodálatos 70 cm-es látótávolságot élvezhetjük. Megpillantok egy csontot. Persze színesebb leírásokban ilyenkor szokták alkalmazni a "torkomban dobogó szívvel ragadtam meg az egyedül álló páratlan bizonyítékát az ősi életforma eme ritka példányának" formulát, de nem így volt. Nem dobogott a torkomban a szívem és nem is ismertem fel rögtön amit találtam. Első pillantásra lapockacsontnak néztem, de közelebbről (10 -15 cm) felfedeztem, hogy fogak vannak rajta. Akkor nem lapocka. Kissé bosszankodtam ezen. Hogy lehet így elnézni valamit. A felszínen megnézem a komputert. Dive time 5 perc. Még kicsivel több, mint másfél órát keresgéltem, aztán egy másik palackkal még visszamentem egy órára- hiába. A parton mindenki lelkes, találgatjuk, hogy milyen állat lehetett a megboldogult. Jobb alsó álkapocs töredék, de eléggé nagy darab. No majd a szakértő megmondja, hogy mi lehet. Egy másik merülő is talált egy csontszilánkot. A madarak gondosan távol tartják magukat a területtől, örömömet látva. A többiek is velem örülnek. Tényleg lehetnek itt nagyobb darabok. Esetleg másnak is sikerül.

Persze lehetne a cikk ezen pontján finoman érzékeltetni, hogy a sok munka, a tervezés és a szakértelem meghozza gyümölcsét, de valójában egy másik mondás jut az eszembe, arról, hogy kinek van szerencséje. No mivel ez rám nézve nem kedvező ezért induljunk el egy másik fonalon.
őslénytani ismereteim meglehetősen porosak, csonttani ismereteim is hiányosak. Ezért néhány áttételen keresztül, hozzáértő szakértőhöz fordultam, aki szerint a lelet fosszilizálódott ősbölény (Bison priscus) körülbelül 20 ezer éves a kora, teljesen kifejlett állattól származik, de nem öregkorában pusztult el. Azt, hogy jobb alsó álkapocs töredék még én is meg tudom állapítani. Körülbelül 30 cm hosszú 23 cm magas.

Hogy ne essünk a bulvársajtó hibájába, azért helyezzük el a lelet egyediségét és ritkaságát a valós viszonyoknak megfelelően. Olyan 20 - 50 ezer évvel ezelőtt kicsit más volt a fauna itt a Földön. Hazánk területén nagy testű növényevők csordái is előfordultak. Éltek itt ősbölények, őstulkok, óriás szarvasok, rinocéroszok és még sok minden más is. Ennek számos jelét megtalálták a kutatók. Elég itt csak az 1927-ben megtalált ipolytarnóci világhírű ős lábnyomokra utalni. Különféle szarvasfélék nyomai mellett ősorrszarvú patalenyomatát is feltárták. (Azt nem én találtam meg.)
ősleletek megtalálása egyáltalán nem ritka dolog. Az 1800-as években a tiszai halászok, végig a folyó mentén, rendszeresen fogtak ilyen leleteket fenékhálózás közben. Akkoriban a Tiszát még nem vagy csak részlegesen szabályozták, és a főmeder sokszor változtatta a helyzetét, így mindig kimosott újabb és újabb ősi emlékeket. Koponyák, mamut agyarak és mindenféle más is került elő ezen az úton. A Természettudományi Múzeum akkori szakértői évente bejárták a területet és megvásárolták a leleteket. Ily módon több tízezer darabos gyűjteményt sikerül összegyűjtenie csak ennek a múzeumnak. De az ország más területéről is kerültek elő ilyen korú fosszilis leletek. Budapesttől délre, a Tiszától távol, is lehet találni ilyen csontokat, de Nyugat-Magyarország búvárok által látogatott egyik tavából is került elő már ősállatok csontja. Objektíven megállapítható, hogy sajnos egyáltalán nem szenzációs lelet az, amit a véletlen az utamba sodort. Néhány helybeli vitrinjében is található mamutfog vagy csigolya.

Mint látjuk, előfordulhat, hogy búvárkodás közben érdekes dolgot találunk. Célszerű ilyenkor azt eljuttatni egy szakértőhöz. Ez vagy a helyi múzeum, vagy a Természettudományi Múzeum, vagy a Magyar Állami Földtani Intézet, vagy a közeli egyetem régészeti vagy őslénytani tanszékének a munkatársa legyen. Ezek a hozzáértő emberek el tudják dönteni, hogy amit találtunk az micsoda, van e tudományos értéke. Esetleg még a szakemberek számára is egy még ismeretlen lelőhelyről adhatunk információt.

Dobó Zoltán
biológus, búvároktató

Búvár Paradicsom


U.i.: őslények csontjait megtaláló speciálitás tanfolyamra jelentkezést elfogadunk!
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Káplán 2011 nov 24. 09:31  
Amatőr.
 4. Luciferin 2011 nov 23. 18:51  
Mondom én, hogy vannak ilyenek a Tiszában... :-)
 3. jee_c 2007 aug 21. 14:17  
Csak vicceltem. :)
 2. Luciferin 2007 aug 15. 16:56  
Nem "kártyabúvárokat" képzünk. Az életnek tanulsz (tőlünk) :)
 1. jee_c 2007 aug 15. 12:48  
Adtok kártyát a spechez? :)
Akárhogy is, "riszpekt" a kitartáshoz az érintetteknek!

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés