»» ««

Tovább dolgoznak a búvárrégészek

Magyarország
1/3. oldal

Folytatódik Európa legnagyobb bödönhajó temetőjének kutatása. Ehhez kapcsolódik a hazai búvárrégészek álláspontja a külföldi expedíciókról.

A hozzánk is eljuttatott sajtóközlemény arról szól, hogy mi várható a közeljövőben a múlt emlékeinek feltárását célzó munka terén hazai vizeinkben.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Magyar Régészeti Társulat búvárrégész csapata folytatja tavaly megkezdett kutatását a Drávatamásinál a Dráva medrében. A 2006. évadban magyar-francia-horvát-osztrák összefogásban térképezték a folyó medrét egy rendkívüli bödönhajó (egyetlen fatörzsből kifaragott hajó) temetőben. Az eddigi kutatás során 27 hajó kitűnő állapotban fennmaradt maradványára bukkantak. A 10-13 méter hosszú hatalmas tölgy rönkök üledékborítás nélkül, szabadon hevernek egymás mellett, részben egymásra borulva az örvénylő folyó fenekén 5-6 méteres mélységben.

A tavalyi kutatás során egy szinte teljesen ép török-kori réz bográcsot is találtak a régészek a hajók között (még a korom is megmaradt az edény oldalán). A kutatók szerint a lelőhely egy török pontonhíd maradványa lehet, melyet 1603-ban egy magyar portya során pusztítottak el. A hajóhídhoz vízimalmok elemeit is felhasználták. A hajók többsége a magyar oldalon található, de két példányt a horvát oldalon is dokumentáltak. Az egyedülálló lelőhely jelenleg Európa legnagyobb hajótemetője. Az idei kutatást augusztus 21. és szeptember 1. között tervezik és további hajók és leletek előkerülésével számolnak. A felderítés a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.

A hazai búvárrégész szakemberekhez is eljutnak azok a hírek, amelyek különböző külföldi expedíciókról, roncskutatásról szólnak. A kalandra éhes búvárok figyelmét szeretnék felhívni néhány fontos dologra, ezért hozzánk is eljuttatták közleményüket a közelmúltban. Mivel itt hivatalos álláspontról van szó, a közleményt további kommentár és változtatás nélkül közöljük.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés