»» ««

Saját delfin 150 kunáért

Adria

A horvát Adriában is élnek delfinek, akik más tengeri emlősökhöz hasonlóan védelemre szorulnak.

Néhány nappal ezelőtt egy elpusztult delfint találtak Solta szigeténél. Halászok bukkantak rá Maslinica kikötőjének közelében, majd partra vitték, ahol a zágrábi egyetem kutatói megállapították róla, hogy hímnemű volt, hét-nyolc hónapos lehetett, és valamilyen betegség, fertőzés miatt pusztult el.

Ez utóbbi azért is fontos, mert ha valaki bánt, megsebez, netán megöl egy palackorrú delfint, 40 ezer kunára - közel másfél millió forintra - is büntethető Horvátországban. Delfinekkel leginkább a hajósok találkoznak, illetve nyáron ők sem nagyon, hiszen a nagyobb vízi forgalom miatt inkább messzebb vonulnak a partoktól.

A motoros járművek hangja zavarja őket a tájékozódásban és az egymással való érintkezésben. Ezen a nyáron, amikor az Adria vize néhány hétre extrém módon felmelegedett, és emiatt a horvát tengerben élő palackorrú delfinek is nehezebben találtak táplálékot maguknak, olykor egészen közel úsztak a partokhoz. Látni lehetett őket például Ciovo szigetéről, de Brac partjainál is, halászok csónakjai mellett. Utóbbiak nem nagyon kedvelik őket, hiszen a delfinek igen gyakran széttépik, és kifosztják a halászhálókat.

A legnagyobb delfinkolónia Losinj és Cres szigete körül él, mintegy 150-re becsülik a számukat. Veli Losinjban található egy tengerkutató központ, amelynek munkatársai a palackorrú delfinek mellett az Adriában élő teknősök és cápák viselkedését is tanulmányozzák. Minden év augusztusában megrendezik a Delfin-napot, amikor előadásokkal, vetítésekkel, gyermekrajz-kiállítással próbálják felhívni a figyelmet a delfinek és természetes környezetük megóvására.

A Plavi Svijet természetvédő egyesület szervezésében akár még örökbe is lehet fogadni delfineket, az idén például Debby, Sonja, Meta, Mush vár minimum 150 kunáért gondoskodásra. A nemzetközi szervezetnek Kék Bolygó néven immár Magyarországon is van leágazása.

Alapszabályok delfinközelben:
1. Ha lehet a haladási irányukkal párhuzamosan mozogjunk.
2. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat, a gyors irányváltást.
3. Ne közelítsük meg őket 100 méteren belül.
4. Ha pedig közel jönnének, ne próbáljuk megsimogatni, netán megetetni őket.

[ NOL Adria ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés