»» ««

Titanic kiállítás Budapesten

Magyarország

A Titanic kiállítás 1991 óta a világ 18 országában már több, mint 16 millió látogatót vonzott. Közép-Európában először Magyarországon kerül bemutatásra.

A Magyarországra érkező kiállításon a gyűjtemény több száz válogatott darabját állítják ki. A kiállítók információja szerint az alkalmazott háttérzajok, zenék, a különleges megvilágítás mind segítenek abban, hogy a kiállítás látogatói átéljék a southamptoni indulás izgalmát. A rekonstruált hajóbelsők bemutatják az első osztály pazar luxusát, a harmadosztály egyszerűségét és a hajógépek kazánjai mellett dolgozók kemény munkáját.

A Titanic kiállítás egyediségét számomra elsősorban a környezet hangulata adta. A falakon angol és magyar nyelven leírt történetek olvashatóak, itt-ott egy-egy postazsák, hajókötél, igazán hangulatosan oldották meg a "lakberendezők". A vitrinekben lévő tárgyak között tökéletes állapotban fennmaradt porcelánoktól kezdve, kristálypalackokon át az utasok személyes tárgyait is láthatjuk, mint szemüveg, pénztárca és különféle ruhadarabok. Természetesen a hajó részeiből is láthatunk tárgyakat, mint a harang, vagy éppen a gépháznak utasítást közvetítő berendezés.

A belépéskor minden látogató egy White Star Line beszállókártyát kap, melyen egy valódi Titanic utas neve és igaz története látható. A kiállítás kronológiai sorrendben felépített tematizált termekből áll. A látogató először az 1900-as évekbe, a híres-neves Harland & Wolf hajógyárba érkezik. Itt mesélik el a Titanic elkészítésének minden mozzanatát, a tervezéstől a szerkezet kivitelezéséig, de megtekinthetünk például egy fantasztikusan szép réz hajómodellt is.

Ezután az utazás a téma: az első osztályú kabin és utasai, a harmadosztály, a hajóhíd, a jéghegy, visszaemlékezések, személyes történetek végül az expedicíó témakörök köré tematizált blokkok következnek.

A látogatók olyan különlegességeket is megtekinthetnek, mint például egy valódi jéghegy, amely kiállításoktól szokatlan módon megérinthető - sőt, ajánlott is, így átélhetjük, milyen gyilkosan fagyos volt a tengervíz a tragédia éjszakáján. Búvárok számára különleges lehet egy életnagyságú, mélytengeri kutatótengeralattjáró első részének másolata, amelyet a roncs feltárásakor használtak. Impozáns darab.

A kilépés előtt, az utolsó teremben a falon egy névsor található, ahol a belépőkártyánkon szereplő nevet kikereshetjük, így megtudva virtuális utastársunk sorsát, vajon túlélte-e azt az éjszakát, vagy végső nyughelye a Titanic roncsában található (az én másodosztályú utasom családjával együtt túlélte a katasztrófát). Jó módszer arra, hogy az ember ne csak elsétáljon a névsor előtt, hanem átböngészgesse - így megemlékezve az utasokról.

A kiállítás 2007. november 26-ig várja a látogatókat a Millenáris fogadóban (megközelíthető a MAMMUT felől).
Nyitvatartás: Hétfőtől-vasárnapig naponta 10:00 - 20:00, a pénztár nyitvatartása: 9:30 - 19:30
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. nlq 2007 sze 25. 20:29  
hat igen... a ballardnak volt elotte is nehany felfedezese, de szerintem amiota a titanicot megtalalta es ezt kozkincse tette, azota barmit kitalalhat, tuttira  talal hozza tamogatot... (azaz inkabb valogathat kozottuk...)

en anno 1 hirre felkaptam a fejem... amikor az orosz kurszk tengeralattjaro szerencsetlenul jart, akkor azert nem volt keznel a ruszkiknak mentesre alkalmas tengeralattjarojuk, mert az eppen turistakat vitt a titanicra...
 13. békabúvár 2007 sze 25. 16:35  
Hát nem tudom, képmutatás Ballard részéről szerintem maximum annyi, hogy ő engedte ki a "marketing szellemét" a palackból azzal hogy megtalálta a hajót, de azóta éppen ezen sajnálkozik.
 12. Zook 2007 sze 25. 11:23  
iiigen, meg csinalt errol filmet is, szoval azon tul, hogy van benne valami amit mond, azert kepmutatas is van benne rendesen...
 11. békabúvár 2007 sze 25. 11:15  
Ballard a Nat.Geo. 2004. decemberi számában részletes cikket írt az akkori álapotról a felfedezéshez képest,7-8 olyan károsodást-beszakadást azonosított a hajótest fedélzeti részén amit egyértelműen a tengeralattjárók okoztak szerinte. A legdrámaibbnak a roncsmező károsodását tartotta :"Ott volt aztán az áldozatokra utaló kísérteties nyomokkal teli roncsmező. Amikor a Titanic ekmerült, holttestek sokasága sülllyedt a tengerfenékre,feltehetőleg még órákkal azután is, hogy a hajófar súlyos roncsa az aljzathoz csapódott. Az áldozatok sokféleképpen értek talajt-ki hason fekve, ki oldalára dőlve,ki hanyatt elmerülve.Testük hamar az enyészeté lett, s csak cserzett bőrcipőik maradtak meg. Tudtuk, hogy a roncsvadászok több ezer tárgyat vittek magukkal...a roncsmezőt most hulladékok:halmokban álló, eldobált láncok és a ballaszt homokzsákjai éktelenítették".
 10. Bunny 2007 sze 25. 08:19  
Nem is tudom, összesen a megtalálása óta vajon hány alkalommal ment le oda turista? Mert nem olcsó gondolom, tehát nem tömegturizmus. 100? 1000?
Mit jelenthet vajon egy ekkora roncs számára, hogy 1000 alkalommal leereszkedik oda valaki? Szerintem pont semmit, a legrosszabbat feltételezve ha 1000 alkalommal leszednek belőle valami kis emléktárgyat, szerintem még azt se biztos, hogy észreveszed igazán - már ha emléktárgyként nem a hajódarut viszi magaddal :)
Persze lehet hibás a logikám, de ha a roncson tényleg észrevehetően nagy állagromlás volt a megtalálás óta, ahoz az én logikám szerint nem elsősorban a kirándulóknak van köze. Nekimennek a tengeralattjárókkal? Kétlen, hogy ezt kockáztatják (már a tengeralattjárót, a roncsot lehet lesz**ják).
Tudom, hogy sok helyen állítják, a turizmus tette a károkat, de nekem akkor is sántít. Aztán lehet tévedek, és sokkal nagyobb a szám és a kár, mondjuk ha mindenki csak a hajó orrára repül rá, és onnan zabrál, stb.
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés