»» ««

Búvárok kutatták a Titanic mentőhajóját

Tudomány

Közel egy évszázada sietett a Titanic mentésére az RMS Carpathia, és már annak is 89 éve, hogy egy német tengeralattjáró a tenger fenekére küldte a hajót.

RMS CarpathiaA roncsot azonban csak most sikerült első alkalommal részletesen átkutatnia egy főként amatőrökből álló nemzetközi expedíciónak.

Az óceánjárót egy német tengeralattjáró süllyesztette el 1918. július 17-én, amikor egy konvoj tagjaként Liverpoolból Bostonba haladt. Bár a roncsot az amerikai Clive Cussler csapata már 1999-ben felfedezte, a hajó partoktól való távolsága, a mélység illetve a terület kiszámíthatatlan időjárása nehézzé tett bármilyen további kutatást. A Carpathiát ezért eddig összesen négy búvár láthatta, aki fejenként 15 percet töltöttek a roncsban.

A mostani merülést Ric Waring manchesteri tűzoltó vezette, akinek 10 fős csoportja viszont 15 órát töltött egyfolytában a 160 méteres mélységben, hogy a Plymouthtól 400 kilométerre fekvő hajót tanulmányozzák. Az expedícióban angol, olasz és német búvárok vettek részt. Az amatőr búvárcsoport többek közt a hajó telegráfját hozta a felszínre, aminek segítségével a híd a gépházzal kommunikált.

Az értékes jelzőkészülék mellett több más tárgyat is felszínre hoztak, ám a különleges feltárás vízalatti kamerákkal történő megörökítése már kevésbé volt sikeres. "Sajnos nem tudtunk annyi filmet felvenni, amennyit szerettünk volna, mert a felszerelés egy része nem bírta a nyomást" - magyarázta az egyik résztvevő a sajtónak.

A most talált tárgyakat a búvárok végül átadták a jelenleg Budapesten látható vándorkiállításnak, amely a Carpathia relikviáit először majd jövőre, a londoni megálló során mutatja majd be. Persze a régészeti kutatás mellett az sem mellékes, hogy a csoport - a korábbi 135 méteres csúcsot túlszárnyalva - brit rekordot állított fel a mélytengeri roncskutatásban is.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés