»» ««

Tesztelik a terroristaelhárító rendszereket

Külföld

Reális veszélynek gondolják azt az USA-ban, hogy búvárterroristák támadhatják meg az országot.

A fenyegetést akkor vették komolyan, amikor Al Kaidához kötődő embereknél találtak búvárkodással foglalkozó szakkönyveket. 2000-ben egy ilyen jellegű támadásban komolyan meg is rongálódott egy Jemenben állomásozó amerikai romboló, a Cole. Az is közismert, hogy az USA-val nem baráti kapcsolatokat ápoló Irán és Észak-Korea hadseregében is vannak jól képzett búvárok. Az FBI a közelmúltban tette közzé felhívását, amiben a búvároktatók és búváriskolák segítségét kérték, ha általuk gyanúsnak vélt emberek jelentkeznek tanfolyamra.

De ez azért nem elegendő, hiszen az állampolgári bejelentések csak az országban képzést kapó terroristákra vonatkozhatnak. Jelenleg a kikötőket védő hajók fedélzetéről próbálják kiszúrni a potenciális veszélyeket, de a közelmúltban a sajtó nyilvánossága előtt egy fejlett rendszert mutattak be. A haditengerészet egy búvára volt az önkéntes tesztalany, akinek segítségével demonstrálták a rendszer képességeit. Már a parttól 380 yard távolságra felfedezték a közeledtét, és a figyelmeztető jelzések ellenére továbbra is a kikötő felé közeledett. Ekkor a víz alatti fegyver elsütését szimulálva "tették ártalmatlanná" a betolakodót.

A Coast Guard már telepíti a hasonló rendszereket a veszélyeztetettnek tartott stratégiai pontokon, és a haditengerészet is szonárt, radart és infravörös érzékelőket alkalmaz külföldi kikötőkben állomásozva. A most bemutatott rendszer újdonsága viszont az, hogy a fejlett szoftver maga elemzi az érzékelők adatait, és adja ki a riasztást, ha búvár közeledik. A nehézséget az jelenti, hogy minimálisra kell csökkenteni a téves riasztások számát, azaz ki kell szűrni a tengeri emlősöket vagy a szörfösöket.

Ez a rendszer képes lesz a tervek szerint felismerni a rossz szándékú behatolókat, akik hajókat, kikötőket, hajózási útvonalakat támadhatnának pokolgépekkel, és képes azok ellen védekezni is. A cél az lenne, hogy egy mobil egységet legyenek képesek kifejleszteni, amit a haditengerészet hajói bármilyen küldetésre magukkal vihetnének. A problémát az jelenti, hogy a most használt szonár közel 300 kilogrammos, tehát nem felel meg a mobilitás követelményeinek. A közeljövőben ezért új, kisebb típusokat próbálnak ki. Ráadásul gondot okoz, hogy a felismerés még közel sem tökéletes. Az egyik teszt során egyszerűen eltűnt a képernyőről a búvár, aki miatt a rendszer kiadta a riasztást, tehát bőven akad még munka a mérnökök számára.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés