»» ««

Belevágtunk!

Felszerelések
4/4. oldal


Amikor az öt tesztalanyt arra kértem, hogy próbáljanak felállítani egy sorrendet a kipróbált uszonyokról, az derült ki, hogy egységes, egyöntetű véleményt kialakítani nem lehet. Egy uszony volt, amit senki sem sorol az utolsó helyre, a Seemann Sub XP, ami így a legmagasabb pontszámot kapná egy összesítésben. Egy uszony pedig senkinek nem lett a kedvence: az Aeris Velocity Duo. De mivel ez is hozott egy tisztes átlagot, végülis az derült ki, hogy a Seemann orrhossznyi győzelme után a másik négy uszony között gyakorlatilag elhanyagolható a különbség.

Most aztán olyan vád is érhetne minket, hogy ez az egész sok hűhő semmiért, hiszen nem tudunk igazi győztest hirdetni. Ám azért ez így nem igaz, mert bizonyos dolgokat lehet rögzíteni. Először is, a teszt azért lehetett kiegyenlített, mert a kritizáló vélemények ellenére, egyik uszonyra sem lehet azt mondani, hogy tragikusan rossz, képtelenség vele kicsit is haladni. Egyszerűen ott tart ma a technika, hogy egy átlagos nézelődős merülésre mindegyik megfelel.

Az viszont, hogy melyik búvár számára mi a megfelelő egy ilyen nézelődős merülésen, már egészen más kérdés. Azok, akik könnyen hozzászoknak a lágy uszonyokhoz, szeretni fogják az Atomicot és az Oceanic V12-t, mert egyáltalán nem fárasztó velük az úszás, és lehet velük gyorsan is haladni. A többek által jelzett probléma a békázást és a forgolódást illetően elgondolkodtató lehet, de talán egyszerűen technikai kérdés, azaz jól megismerve az uszonyt, megtanulva a leghatékonyabb használatot, valószínűleg ezekkel az uszonyokkal is működik a manőverezés. Ráadásul az Oceanic kényelme is sokat nyom a latban, amikor hosszú távú használatban- talán többet is, mint az, hogy az Atomicot valamivel gyorsabbnak érezték tesztelőink.

A keményebb Tusa jó átmenet, mert a hagyományos uszonyokhoz képest kevésbé fárasztó az úszás, de mégis érzi a búvár, hogy van a lábán uszony, és hatékonyságát, manőverezőképességét nem érte sok kritika. Az Aeris talán csak az árban nyerő, a rossz lábrész miatt próba nélkül nem ajánlható senkinek, pedig manőverezés terén a jobbak közé tartozna. A Seemann Sub uszonya kapcsán pedig a már feszegetett probléma az, hogy ha valaki azért venne hasított uszonyt, mert könnyed úszásra vágyik, és arra, hogy alig érezze az uszonyát, akkor nagyot fog benne csalódni. Pedig az XP-ről jó vélemény alakult ki, azaz talán azoknak érdemes megfontolni, akik a hagyományos uszonyok közt nézelődnek. Meglehet, számukra éppen ideális választás.

Megosztja a búvárokat, hogy áramlásban mennyire tartják jónak az ilyen uszonyokat: akik szeretik, nem látják problémásnak, akik viszont úgy érzik, nem tudják igazán meghajtani, szkeptikusak. Minden bizonnyal nem marad állva velük a búvár, de ismét csak arra kell utalni, hogy rosszul uszonyozva biztosan nem lesz élmény áramlással szemben úszni. Ez viszont nem csak a hasított uszonyokra igaz. Ráadásul aki hajlamos a görcsre, éppenséggel a kemény uszonnyal járhat a legrosszabbul, ha képtelen lesz úszni vele.

Azt hiszem, most is azt kell javasoljam, mint az első tesztcikkünk végén: próbálgatni kell. Nincs mese, annyira különbözőek vagyunk, hogy tuti recept nincs. Ha van lehetőség, kölcsön kell kérni vagy bérelni kell az uszonyt. De egy hossz nem elég az alapos ismerkedésre. Túl drágák már ahhoz ezek az uszonyok, hogy melléfogjunk. Egyik tesztelőnk azt írta egy nappal a próba után, hogy meglehet, más lenne a végső sorrend és az általános vélemény egy hosszabb ismerkedés után. Másik tesztelőnk pedig visszagondolva előző esti élményeire úgy fogalmazott, hogy egyre szimpatikusabbnak érzi a hasított uszonnyal való könnyed úszást, bizony meg tudná szeretni.

Ennél jobb zárszót pedig én sem tudok mondani.

A tesztelt uszonyok közül a Tusa a Lagoon, az Ocenic, Seemann Sub, Atomic Aquatics és Aeris a Seawatch búvárboltokban megvásárolható. Köszönjük a Lagoon Búváriskola és a Seawatch DC segítségét tesztünk lebonyolításában!

GR
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 26. zozoba 2007 okt 09. 17:45  
A hasitott uszonyosok táborát gyarapitom én is, miután párszor kiptobáltam Bunny Vortex-ét. V12-m van nekem is  meg mégy 1 srácnak is. A békázás kicsit furcsa az elején abban igaza van a tesztelö csapatnak, de gyorsan rá lehet érezni, és utána semmi gond. Alapvetöen és is békázva uszok, csak ha sietni kell , vagy áramlás van akkor uszonyozok normálba. Az tény , a hasitott uszonnyal nem lehet akkor tempot elérni, viszont egy elég jo tempot nagyon könnyen lehet tartani vele, nem fáradsz el, nem görcsölsz, és a levegöfogyasztásod is jobb ez miatt...
 25. Luciferin 2007 okt 09. 11:03  
Ööö... Nagy lány, az elsődleges nemi jelleg az az, hogy valaki fiú, e vagy lány. Azt meg a nemi szervekből lehet tudni. Az elevenszülő fogaspontyoknál ezt a hímek esetében gonopódiumnak hívják, magyarul párzó szerv a neve, hogy elkülönítsék a magasabb rendűek hasonló szervétől. De nem olyan nehéz ezt megjegyezni: a hosszúfarkú a hím.
Kedves Garf: sisázás közben én északait merültem nem akad. széket foglaltam. Erről van egy videó is (remélem jó mélyen).
 24. elche 2007 okt 09. 11:00  
11 merülést nyomtam le az Aerisszel Gran Canarián. Jó? Szerintem igen. Hatékony, tudok békázni, stb. Csak éppen gyorsan feltörte a lábam két helyen a kiváló lábrész, és teljesen mindegy, mennyire lehet vele úszni, ha egy kis csapástól is megfájdul itt-ott a seb. Bunny uszonya egyszer volt rajta, nem volt vele ilyen gond. A Quattrómmal se.
 23. Bunny 2007 okt 09. 09:59  
/Keptar/kep/3581

Látszik a lábtartásomon is, hogy nem krallozva szoktam merülni ...

Ja, és még valami. Én maximálisan elfogult vagyok, ezért nem én teszteltem, hanem objektív fórumozók. Szóval az én véleményem erősen részrehajló ...
 22. Bunny 2007 okt 09. 09:58  
őszinte leszek. Én a merülés alatt 90%-ban békázok, és maximálisan alkalmas rá. Egy 2 órás uszoda alatt 5 uszonyt nem lehet tökéletesen tesztelni, emellett nagyon sokat számít a gyakorlat. A tesztelők hagyományos uszonnyal merülnek, én meg már évek óta ezzel, nyilván vannak apró trükkök, amiket az ember az idők során elsajátít. Volt anno az index fórumon olyan vélemény is, hogy nem lehet vele tolatni. Szerencsére ez engem nem nagyon zavar, és csont nélkül forgok, tolatok, békázok. Alapvetően mindent meg tudsz vele csinálni, csak sokkal kevesebb energiával, bár elismerem, sokszor több lábmozgással.

Nyilván egy kemény uszonnyal meg lehet tenni, hogy "ráállsz", vagy pl. békánál, tolatásnál egy csapással nagyobbat haladsz, ez nem is vita kérdés. Ráállni persze nem lehet, de nagyon lassú uszonymozgás kell csak, hogy ugyanúgy megállj függőlegesen pl. (vagy jó lebegő képesség ;-) ), tolatni lehet vele de nyilván lassabban, több csapással és trükkösebb, de lehet. Békázni szvsz tökéletesen lehet, azt nem értettem a többieknek miért nem ment, de lehet egyszerűen máshogy kell, amit én tudat alatt csinálok ők meg a hagyományosnak megfelelően próbálták, nem tudom. Ellenben pl. ha haladni kell, hát ... nyilván akinek van vádlija, az hagyományosra esküszik. Én képes voltam még a quattro-val is begörcsölni, na a V12-vel nincs ilyen gond. Sokszor csak akkor tudom meg, hogy volt áramlás a merülésen, amikor a felszínen a többiek emlegetik. Simán leúszom vele egy teknőst, halat, és áramlásban is volt, hogy amígy a többiek küzdöttek, én előre úsztam hogy fotózzam őket.
Na ez az, amiért én soha többet nem fogok hagyományos uszonnyal merülni, az igazi tesz amúgy egy-egy túrán van. Nem véletlen, hogy baráti körben miután odaadtam nekik 1-1 merülésre a V12-t jópáran vettek is gyorsan maguknak.
A további 21 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés