»» ««

Seemann Extenger BMS teszt

(Hirdetés)

A hűvös idő beköszöntével aktuálissá válik a búvár számára a kérdés: "lehet kellene egy szárazruha?" Egy, a piacon nemrég megjelent típust teszteltünk.

Seemann extender bms drysuitMég tavasszal hallottam egy érdekes pletykát, miszerint érkezik egy új szárazruha ami olyan mint az a bizonyos "hárombetűs etalon", csak épp más gyártja. Aztán láttam is egyet csak úgy "röptében", rácsodálkoztam, de sokat nem tudtam nézegetni. Azt azért fel tudtam mérni, hogy tényleg sok megoldás visszaköszön rajta, de azért messze nem koppintás, teljesen más termék. Végül a nyár végén a frissen megnyílt Seawatch búvárboltban ismét összefutottam őkelmével.
Seemann Extenger BMS. Rögtön felcsillant a szemem, nocsak, mit tud? "Vidd el, próbáld ki" - volt a válasz.

Így alakult, hogy amikor a baráti körben felvetődött, csatlakozzak egy hosszú hétvégés adriai túrához, hónom alá csaptam egy ilyen ruhát, és öt merülésen kipróbáltam. Nem sok, de arra azért elég, hogy az ember képet kapjon a ruháról.

Nézzük tehát mit kapunk a pénzünkért. A trilaminált ruha már kézbefogva is elég erős, strapabíró benyomást kelt, külső bevonata hoszzú élettartammal kecsegtet. A varratok plusz védőréteget, un. flex-seal ragasztást kaptak. A ruha hosszú száraz cipzárja elől, átlósan helyezkedik el, amely elrendezés előnye, hogy külső segítség nélkül is fel tudunk öltözni, ellentétben a hátul cipzáras megoldással, ahol mindenképp szükségünk lesz valakire. Persze, a búvárkodás társas sport, de ettől még nem rossz dolog, ha nem kell várnunk egy segítőre, nem mellesleg biztosak lehetünk benne, hogy jól be van húzva. A száraz cipzárt, ahogy az manapság már illendő a felső kategóriás ruháknál egy külső védőcipzár védi az esetleges sérülésektől.

Az átlós elrendezésű cipzár mellett másik fontos tulajdonsága a ruhának az ún. telescope-torsion rendszer. Na ezt elég nehéz lefordítani magyarra, a teleszkópos-törzs rendszer pont semmivel nem mond többet. A dolog lényege, hogy a ruha szabása és ez a rendszer együtt nagyfokú mozgási szabadságot biztosít a viselőjének. Szabadon hajlonghatunk, nyújtózhatunk a ruha nem fog feszülni rajtunk. A teleszkópos rendszer miatt a viselő magassága igen tág határok között mozoghat, egyedül a lábak hossza szabhat határt. Ezt a technológiát, illetve a licenszét úgy tűnik felszabadították, mert hirtelen több gyártó elkezdte kiadni az ilyen elven működő ruháit, ami nem feltétlenül gond, sőt.

Seemann rockbootHarmadik jellegzetes tulajdonsága a ruhának, hogy nem csizmában, hanem egy neoprén zoknival végződik a lábrész. Ebből már egyenesen következik, hogy a ruhát egy csizmával, pl. az opcionális Seemann Rockboots cipővel kell viselni. Nem kötelező, de a cipő egy nagyon kellemes darab, tudom ajánlani. Vékony neoprén anyagból van, kemény talp, kényelmes viselet. Sajnos a cipőfűzőjének anyaga nem szerencsés választás volt a gyártótól, mert csúszós. Emiatt vagy dupla masnit kell rá kötni, de inkább venni kell egy mezei csizmafűzőt helyette néhány száz forintért, különben könnyen azon vesszük észre magunkat, hogy kioldódik merülés alatt.

A ruha combrészén gyárilag egy zsebet találhatunk, figyelmes és nagyon hasznos apróság, ugyanígy az alapáron adott vastag neoprén csuklya, és a nyakrészen található neoprén toldat. Ez gyakorlatilag egy beépített sál, amit a csuklya fölé lehet tépőzárazni, védi a nyakunkat a hideg vízben ...
Talán mondanom sem kell, hogy belül nadrágtartó segíti a búvárt, hogy ne landoljon a bokáján a ruha az öltözés során, a karoknál és a nyaknál latex mandzsetta található.

Személyes tapasztalatom elég pozitív volt, a ruha nálam jelesre vizsgázott. Kellemesen, gyorsan fel lehetett húzni, merülés alatt a teleszkópos rendszer tökéletesen működött, soha nem éreztem, hogy zavarna a ruha viselése. A szelepek jól működtek, nem volt gond se a befúvó se az automata leeresztő szeleppel, tették a dolgukat ahogy az elvárható. A méretezéssel nem voltam száz százalékban elégedett, nekem például ami átmérőben jó lett volna, lábban rövid volt, német barátaink úgy látszik más testfelépítésűek, mint mi. Sajnos nincs lehetőség egyéni méretezésre, vagy köztes (hosszított vagy rövidített) változatok rendelésére, ettől függetlenül a következő méretű ruhában kiválóan éreztem magam, tehát ez inkább figyelmetlenség a gyártó részéről, mint komoly gond.
A cipzár némi viaszolás után gyorsan és egyedül mozgatható, a csuklya pedig a tetején "szeleppel" ellátott, így az alászorult levegő távozni tud anélkül, hogy a hideg víz beáramolna. A cipő az említett olcsón javítható cipőfűzős gondtól eltekintve kiváló darab, kényelmes és még jól is néz ki. A gyári zseb is jól szolgált a kacatjaim tárolásánál (optikavédő sapka, tartalék maszk, bója, annyi mindent lehet oda elpakolni).

Összefoglalva tehát egy modern, a mai kívánalmaknak tökéletesen megfelelő, alapáron extrákat felsorakoztató trilaminált szárazruha a Seemann Extenger BMS, érdemes megfontolni, ha szárazruha vásárlásán törjük a fejünket.

-Sz.K.-

A szárazruhát a Seawatch búváráruház bocsátotta rendelkezésünkre, ahol az meg is vásárolható minden méretben. Köszönjük a teszteléshez nyújtott segítségüket!
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés