»» ««

Az óceánok kevesebb szén-dioxidot nyelnek el

Tudomány

A tudósok szerint a globális felmelegedés erősödik, ha az óceánok kevesebbet képesek elnyelni az üvegházhatás gázaiból.

A Kelet-Angliai Egyetem kutatói, automata műszerekkel felszerelt hajókkal több, mint 90.000 felmérést végeztek a CO2 abszorpcióról. A tízéves tanulmány eredménye szerint az Észak-atlanti óceán CO2 felszívó teljesítménye a kilencvenes évek közepétől kezdődően 2005-ig megfeleződött.

A BBC gazdasági elemzője, Robert Harrabin elmondta: "A kutatók még nem biztosak benne hogy a felmelegedés a klíma teljes megváltozása, vagy csupán természetes éghajlati ingadozás következménye." "Minden okunk megvan azonban azt gondolni, hogy az óceánok idővel telítődhetnek az általuk kibocsátott anyagokkal. Rendkívül aggasztó, hogy képtelenek lesznek több gázt felszívni."

A széndioxid-gáz kibocsátás természetes fő forrásai -mint például a vulkánkitörések- mellé adódott hozzá az elmúlt másfél évszázad alatt az emberi tevékenységből származó kb. 32 %-os többlet. Az CO2 kibocsátás felét nyelik el a "szén-süllyesztők". Ezek leginkább az óceánok, valamint a bioszféra és a növényi légzés.

A kibocsátó és elnyelő folyamatok révén a széndioxid-gáz mennyisége a légkörben évek százezrein át, természetes egyensúlyban, a 280 ppm (part per million) körül ingadozott.

Kérdés, hogy az emberi CO2 kibocsátás csökkentésével visszaáll-e a 280 ppm-es egyensúly. Eltűnik-e óceánokat borító emberi eredetű olajfilter? Még vizsgálják, hogy a víz felmelegedése miatti plankton-szegénység hogyan csökkenti az óceán CO2-felvevő kapacitását. Azt sem tudjuk pontosan, hogy a trópusi erdők irtása, területének csökkenése, valamint a mérsékelt-övi erdőségek savas esők miatti állagromlása mennyire vetette vissza a CO2-elnyelést.

Mivel a széndioxid-gáz átlagos légkörben tartózkodási ideje körülbelül ötven év, a szén-dioxid kibocsátás azonnali leállítása esetén is ennyi ideig folytatódnának a jelenlegi hőmérsékleti tendenciák. Tehát nem ismeretes, hogy egy azonnali és teljes CO2-kibocsátási zárlat után még mennyi ideig maradna meg a légkörben a szén-dioxid-többlet.

[ Kitekintő ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. VasMacska 2007 okt 30. 21:25  
Gyerekek! Ne Bunnyra, hanem a gyerekére gondoljatok.... :)
 9. Grelex 2007 okt 30. 20:23  
No comment!

:-))))))))))))
 8. Garfield33 2007 okt 30. 19:51  
Gondolj bele: Bunnyt szaporítani????
Na ugye!!!
 7. Grelex 2007 okt 30. 19:23  
Nekem egy kicsit erős ez a " Na ezért nincs gyerekem ;-) " . Ez nem fogható az ilyen-olyan vízre, holott teljesen egyetértek a gondolattal. Ahol lehetett, mi is megoldottuk az esővíz újrafelhasználását. De a gyermek az kell,mert akkor mi értelme az életnek?
Szerintem.
 6. jee_c 2007 okt 30. 13:28  
Ez az ivóvizes WClehúzás engem is barora zavar. Amikor annyi eső van, hogy esővízzel simán lehetne. Tervbe is vettem ennek a megvalósítását.
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés