»» ««

Világok harca - a búvárrendszerek

A búvárkodásról
2/2. oldal


Az SSI (Scuba Schools International) a PADI-hoz hasonlóan kereskedelmi céllal létrejött szervezet, szintén amerikai központtal. Követve a trendet, képzési rendszerében nemrég megjelent a 8-12 évesek számára meghirdetett Scuba Rangers program, Junior Open Water Diver kártyát pedig már 10 éves kortól lehet szerezni. A tanfolyamok egyéb tekintetben is hasonlóak a PADI-rendszerűekhez. A magyar búvárok számára előnyt jelent, hogy immáron nálunk is működik képviselet, ami nagyban meggyorsítja az ügymenetet és megkönnyíti az adminisztrációt, a sikeres vizsga után a kártya 1-2 nap alatt elkészül. Az utóbbi időben meg is szaporodott az SSI tanfolyamokat hirdető iskolák száma. Igyekeznek lépést tartani a fejlődéssel, ezért nem annyira a dicső múltat hangsúlyozzák, hanem azt, hogy a korszerű technikát is felhasználó, naprakész oktatási segédanyagokat használnak. Mival ma magyarul szinte minden elérhető, ezeken biztos nem múlhat a tanfolyam sikere.

Az UEF (Underwater Explorers´ Federation) szervezetet angol hangzású neve ellenére Magyarországon alapították. Nevéhez méltóan ez a szervezet is az amerikaiakhoz hasonlóan egymásra épülő tanfolyami rendszert vezetett be, az alapfokú minősítés neve az Open Water Diver, ami 14 éves kortól szerezhető, 12-14 éves kor között pedig Junior Open Water Diver tanfolyamot végezhetnek a gyermekek. A további fokozatok pedig a többi rendszerhez hasonlóan épülnek egymásra. Mivel a cég központja Magyarországon van, értelemszerűen az UEF-nél minden gyorsan elintézhető, a kártyára nem kell várni, és nem meglepő módon a tanfolyami anyagok a magyar viszonyokat figyelembe véve, magyarul íródtak. Az UEF alapításának évében felröppentek hírek arról, hogy külföldön csodálkozva néztek az általuk kiállított kártyát felmutató búvárokra, de mivel a búvárkodás a búvárközpontok számára is üzlet, nem valószínű, hogy bárkit visszautasítanának. Az első ellenőrző merülésen úgyis be lehet bizonyítani, hogy az UEF-es semmivel sem kapott rosszabb képzést, mint akármelyik másik búvár. Könyveik a más rendszerben tanult búvárok között is népszerűek.

A cikk végére hagytam a CMAS (Confederation Mondiale Des Activites Subaquatiques) rendszerű képzést, elsősorban azért, mert valamelyest eltér az amerikai típusú rendszerektől. A búvárképzettség fokozatait a CMAS a csillagok számával jelzi, tehát az alapfokú végzettség az *, a haladó a **, a vezetői a ***, illetve léteznek különböző szakbúvár tanfolyamok is. Az oktatóknál ehhez hasonlóan van egy, két és három csillagos minősítés, de ez utóbbit nem tanfolyamon lehet megszerezni, hanem kiemelkedő teljesítmény elismeréseként ítélhetik oda. A CMAS az alapfokú tanfolyamot végzetteknél nem szab meg 18 méteres határt, azt viszont előírja, hogy a merülést végrehajtó búvároknak együttesen legalább négy csillagos minősítéssel kell rendelkezniük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két alapszintű CMAS végzettségű búvár nem merülhet önállóan az előírások szerint. Egyébként a CMAS tanfolyamot ajánló iskolák sem fukarkodnak a sajátos érvekkel, ha tanulókat akarnak toborozni. Kétségtelen, hogy a CMAS nonprofit szervezet, a Magyar Búvár Szakszövetség is tagszervezete, és a CMAS mint világszövetség irányítja a búvársportot. Ráadásul azt is meg szokták említeni, hogy 1959-es alapítását maga Cousteau kapitány is támogatta. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárkit is a Calypso expedíciókon edzett legénysége oktatna, és sajnos már Cousteau kapitánnyal is csak az találkozhat a búvárkodásnak köszönhetően, aki valamit nagyon elront a víz alatt.

A fenti összefoglalás talán igazolja, hogy kevés a markáns eltérés a különféle szervezetek között, ezért sem tartottam fontosnak más rendszerek bemutatását. Bármelyik rendszert illetően lehetne jó és rossz példákat felhozni, akár Magyarországról is, amikor az oktató kimagasló vagy csapnivaló munkát végez. A búvárkodásban viszont, főleg a víz alatt, demokrácia van, hiszen a fizika és az élettan törvényei mindenkire ugyanúgy hatnak. A kártya csak a bázison kerül elő, a merülőcsoportban már nem alakulnak, alakulhatnak PADI, NAUI vagy CMAS klikkek. Véleményem szerint a szervezetek üzleti érdekei alapján gerjesztett ellentétek nem szabadna, hogy rányomják a bélyegüket a hétköznapi búvárok kapcsolatára. Ráadásul ami a legfontosabb, az összes rendszerben szerzett végzettség csak a belépő. A jobb búvárrá váláshoz a merülések révén szerzett tapasztalatok a legfontosabbak, nem pedig a különféle kártyák.

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés