»» ««

13 ezer új tengeri állatfaj

Tudomány

Tavaly mintegy 13 ezer új tengeri állatfajt fedeztek fel.

A Tengeri Életformák Összeírása (COML) szervezet korábban ismeretlen migrációs útvonalakat is megfigyelt, melyeket a tonhalak, cápák és egyéb vonuló halfajok használnak.

Az 1 milliárdos, 10 éves tervezet, melynek során óriási adatbázist szeretnének kiépíteni, több mint 70 ország kutatóit öleli fel. Az új adatokat a konzervációs és halászati hatóságokkal is közlik majd.

Dr. Ron O’Dor szerint egyelőre még csak a felszínt karcolják. " Valamit már tudunk az első 100 méter élővilágáról, de semmit arról, mi fekszik a mélyben. Elemzésünk azt mutatja, hogy ha 2000 méteren kifog valaki egy halat, mintegy 50-szeres a valószínűsége, hogy eleddig ismeretlen fajról van szó".

Az élet térképe

A szervezet 12 hónap alatt több mint 80 ezer csodabogarat gyűjtöttek be a Közép-Atlanti hátság térségében. Egyes fajokat vonóhálókkal húztak ki, megszámláltak és katalogizáltak, más organizmusokat csak megjelöltek és nyomon követtek.

A mélységi élet működésének figyelemreméltó képe csak most kezd kirajzolódni a kutatók előtt. "Egyes esetekben egyfajta óriásfánk méretű forgalmat vettünk észre, mely főleg a mélyvizekben koncentrálódott" - mondja Dr. Fred Grassle. "A "fánk" legalább 10 kilométer átmérővel rendelkezett és több ezer méterre nyúlt a felszín alá."

A tervezet tengerbiográfiai információs rendszer adatbázisa mára már több mint 5,2 millió új és korábban már ismert hely, dátum és mélység adatokat tartalmaz, melyek között 1,1 millió új belépő van. Az adathalom lehetővé tette, hogy a COML létrehozza mintegy 38 ezer tengeri állatfaj - planktonoktól a bálnákig - megoszlási térképét.

Az egyik felmérés a Közép-Atlanti hátságnál 80 ezer csodabogarat rögzített. Várható, hogy még ez évben számos új halfaj kerül az eddigi 106 megjelölt fajhoz. A tengeri halfajok jelenlegi ismert száma 15482. A szakértők azt remélik, hogy a végső összeszámlálás legalább 20 ezerre ugrik, mire a COML 2010-ben befejezi a felmérést.

Ám a hal biomassza eltörpül a mikroszkopikus életformák száma mellett. Az adatbázis ma több mint 6800 zooplankton fajt sorol fel, ezek olyan apró állatkák, melyek az áramlatokkal sodródnak. A mikróbák, a legkisebb organizmusok, meglepő módon az óceáni biomassza 90 százalékát adják.

A kutatók úgy vélik, hogy a tengeri élővilág ilyen részletes feltérképezése hasznosnak bizonyulhat a klimatikus változások megértésében, mivel ezek az organizmusok létfontosságú szerepet játszanak az atmoszféra szén-dioxid tartalmának kivonásában.

[ hirado.hu a BBC nyomán]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés