»» ««

Új lendületet kap a kutatás a Dunakanyarban

Magyarország

Mária királyné 1526-ban elsüllyedt hajóinak kereséséhez külföldről kaptak segítséget a magyar búvárrégészek.

Mária királynéA Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles Inc. és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megállapodása nyomán az amerikai alapítvány 10.000 dolláros támogatást nyújtott Mária királyné 1526-ban Esztergom térségében elsüllyedt hajóinak felkutatására.

A mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön. A zűrzavarban néhány hajó elszabadult, majd elsüllyedt. Ez a karaván szállította a királyi kincstárat is, amelynek nagyobb része eltűnt. Nem tudni, hogy pontosan mit szállítottak az elveszett hajók, mint ahogy pontos lelőhelyükről sem maradt fenn adat. A Dunakanyarban azonban máig legendák keringenek mesés kincset talált halászokról. Kotrásokból és kis víznél gyűjtőktől több érdekes lelet is bekerült a térségből múzeumokba. Az egyik beszámoló szerint az egyik zátony oldalából nagy méretű deszka és gerenda látszott ki, innen került elő egy ún. iszkába szeg (a hajók tömítését a deszkák közé erősítő kapocs), amely egyértelműen fa hajóroncsra utal.

2006-ban a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészeti Szakosztályának, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kutatói a szobi Börzsöny Múzeum Baráti Körének támogatásával egy rövid felderítést végeztek a Duna egyik zátonyán. A rendelkezésre álló rövid idő, valamint a felderítést segítő infrastruktúra hiánya miatt akkor nem találtak hajót, azonban egy őskori leletekben gazdag területre bukkantak. Az új kutatás során a szonár segítségével nagyobb területet lehet átfésülni, így a merüléseket az ígéretesnek mutatkozó pontokon lehet végrehajtani. A régészek reményei szerint számos új lelőhelyet, közöttük hajóroncsokat találnak. További merülésekkel, feltárásokkal ezek között lehet, hogy azonosítani tudják Mária királyné híres hajóit.

Az amerikai támogatás segít a technikai háttér megteremtésében és a kutatás első szakaszának megindításában. A búvárrégészek a további kutatás forrásait szponzoroktól és pályázatok útján szeretnék előteremteni. A program tavasszal indul, az első merüléseket nyár elejére tervezik.

Dr. Tóth J. Attila, régész

[ Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés