»» ««

Könyvismertető: Best Dives of the Caribbean

A búvárkodásról

Mostanában elég sok színes, inkább képeskönyvnek nevezhető merülőhelykalauz akadt a kezembe, ám ez valami egészen más.

Már keseregtem, hogy szépek, szépek a látványos, a világ minden sarkából egy-két helyet bemutató könyvek, de azért egy utazástervezéshez bizony elég nehéz használni azokat. Ahhoz ugyanis nem ártana egy kézikönyv, amiben akár fotók sincsenek (azt hiszem, a világ merülőhelyeinek túlnyomó többségéről lehetne pár izgalmas fotót készítenie egy hozzáértőnek), viszont legyenek benne információk a lehetséges úticélokról, a merülési lehetőségekről, az utazást megkönnyítő tudnivalókról.

Nos, a Best Dives of the Caribbean nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint több, mint két tucat karib-tengeri sziget és ország ismertetését. Nem titok, régóta tervezek már utat a térségbe, és amikor hozzá tudtam jutni ehhez a kifejezetten olcsó, de vaskos könyvhöz, megörültem. Végre azt kaptam, amire számítottam: csak pár színes oldal van benne képekkel (azok mondjuk nem túl jók), a többi egy közepes minőségű papírra nyomott "száraz" információhalmaz. Történelem, éghajlat, mikor érdemes utazni, hol érdemes enni és megszállni, kivel érdemes merülni- no meg hol érdemes búvárkodni. Röviden, tényszerűen. Nyilván nem tévedhetetlen egy ilyen kalauz, de mégis kap az ember egy lökést arra nézve, melyik úticél irányába kezdjen tapogatózni

A merüléseket 1-5 pont között osztályozza a könyv, és ezért aztán nem is csinált kedvet például a Dominikai Köztársasághoz. Ha ilyen messze utazik az ember, és mondjuk 2-3 hetet ott tölt, óriási a csalódás, ha nem azt kapja, amit várt. Barátoktól, internetről lehet ugyan kérdezősködni, de az semmivel sem megbízhatóbb információforrás, mint egy ilyen könyv, ami a maga száraz módján, de egységes szempontok alapján értékeli a helyeket. Így aztán most újból kezdhetem a tervezést, a lehetőségek átgondolását. Mégsem haragszom emiatt a könyvre, ami felforgatta korábbi elképzeléseimet- inkább nagyon is hálás vagyok érte!

Személy szerint remélem, hogy ez a fajta lecsupaszított, de mégis értékes információkat tartalmazó adatbázis-jelleg (ami a mi merülőhelyes adatbázisunkra is jellemző), más számára is érdekes, ezért ajánlom ezt a könyvet. A Best Dives of the Caribbean éppen a megfelelő azoknak, akik tudják, ritkán fognak eljutni a Karib-tengerre, de akkor a lehető legtöbbet akarják kihozni az utazásból.

Best Dives of the Caribbean
Joyce Huber, Jon Huber
Hunter Publishing
2006 (Harmadik, frissített kiadás)
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. PDIC 2008 jan 21. 14:10  
Eltöltöttem pár évet a környéken. Nyár elején is lehet hurrikán, de inkébb ősszel. A déli részeken ritkábban fordul elő. Láttam pár szigetet, amit nagyon csúnyán letarolt...
 12. brekkk 2008 jan 21. 13:42  
Látom Te jól ismered ezeket, esetleg éltél ott?
És hurrikánoktól tényleg lehet már nyár elején is tartani vagy inkább csak nyár vége/ősztől jellemzőek?
 11. PDIC 2008 jan 21. 13:31  
Martinique-on nagyon jó merülőhelyek vannak és maga a sziget is nagyon szép.
 10. brekkk 2008 jan 21. 13:21  
Dominikai kzt. sajna, Puerto Plata és Punta Cana, de állítólag tényleg nem a legütősebbek búvárkodás szempontjából.
Nekem egyébként a Bahamák lenne a nr.1. a karib térségben a sokféle cápa miatt, de végül úgy alakult, hogy Turks and Caicosra megyünk, ahol elvileg hosszúszárnyú bálnák vonulnak ebben a szezonban. Majd írok róla beszámolót!:-)
Amúgy szerintem az Air France a KLM árában repül Guadeloupe-ra és Martinique-ra, ezek is elérhetőek Amerika kiiktatásával csak kérdés milyenek a merülőhelyeiket tekintve.
Egyébként a kis villák (1 háló+nappali+fürdő) szinte minden szigeten olcsóbbak (600-800 Eur/hét), mint a szállodák.
 9. PDIC 2008 jan 21. 13:06  
ABC szigeteket.. :-)
A további 8 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Siyul Kebira

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés