»» ««

Az egyik első reality show

A búvárkodásról

Talán már nem is meglepő, hogy a napjainkban meghatározó televíziós műfaj egyik első darabja a búvárkodáshoz kötődik.

A történet természetesen az Egyesült Államokban kezdődött, egy szőke szépséggel. Shawn Weatherly 1980-ben a Miss Universe versenyen a világ legszebb lányaként nyerte el a koronát, és persze mint minden szépségkirálynőnek, neki is elkezdődött hosszú és fáradságos munkával teli karrierje. Az amerikai lány -mint mindenki a szakmában- modellként és színésznőként próbált érvényesülni, az utóbbi terén legnagyobb sikere a Baywatch első szériájában való feltűnés volt.


1980-ban viszont még ötlet szinten sem létezett David Hasselhoff piros fürdőruhás csapata. Shawn tévésorozatok kisebb szerepeiben tűnt fel, és úgy tűnt, színészként aligha sikerül az áttörés. Ám a legendák szerint az ifjú hölgy meglátott egy felhívást 1984-ben, amiben a neves víz alatti filmes, Al Giddings olyan lányt keresett búvártémájú sorozatához, akinek semmilyen tapasztalata sem volt a merülésben.

Vagy Al Giddingsnek volt szerencséje, amiért a korábbi szépségkirálynő is jelentkezett, vagy a valós eseményeket finomították kicsit a feszültségfokozás kedvéért, de a lényeg az, hogy Shawn lett az új sorozat, az Oceanquest sztárja. Víz alatti filmeket sokan készítettek már korábban is, de a felfedezésre induló csapatok mindig a víz alatti világ megszállottjaiból, afféle hivatásos kalandorokból álltak. Cousteau vagy Hans Hass filmjeiben a profi csapat mutatta meg a sokak számára ismeretlen univerzumot, és az időnként drámai feszültséggel teli jelenetek ellenére a nézők elsősorban a különleges élőlényekre csodálkoztak rá.

Al Giddings és csapata, akkoriban szokatlan módon, úgy döntött, hogy mindezt egy teljesen zöldfülű újonc maszkján át mutatja meg nekünk, akit folyamatosan kihívásokkal szembesítenek. Bár valós eseményeket dolgozott fel a sorozat, azért dramatizálták is a történéseket (nagyon korrekt módon már a bevezetőben is elárulták ezt), így a szőke szépség vált főszereplőjévé a sztorinak, nem pedig az élőlények. A bevállalós Shawn búvárképzésével ismerkedhettek meg a nézők először, aminek kulcsjelenete az volt, ahogy a búvárjelölt 100 láb (30 méter) mélyen leveszi palackját, és egy levegővel, a kötélen húzva magát a felszínre emelkedik, egyfajta "mestervizsgaként".


Nyilván nem meglepő módon a feladatot sikeresen teljesíti, de ma is érdemes megnézni a kissé hatásvadász, az átlagnéző számára mégis minden bizonnyal érdekes képsorokat. Ezután pedig indult a világ körüli búvárexpedíció, ahol Shawn "saját félelmeivel nézhetett szembe". Mondani sem kell, főszerepet kaptak a cápák, például egy olyan jelenetben, ahol a cápaketrecet tartó kötelek elszakadtak, és a rémült búvárt csak némi kapkodás után tudták kimenteni. A felszínen zokogó lány látványa pedig nyilván sok emberre volt hatással.

Mindenesetre nem csak a cápákkal kellett szembenéznie hősünknek, hiszen a sorozatban például találkozik tengeri kígyóval, úszik bálnákkal, víz alatti régészettel ismerekedik illetve jég alá merül. Ma nyilván ezeket a kalandokat említve a legtöbb búvár egyszerűen csak irigykedik a szépségkirálynő ölébe hullott lehetőségre, de annak idején a tévénézők számára teljesen új, nagyon is valóságosnak tűnő izgalmakat tartogatott a sorozat. Az egyik epizódban felbukkant egy másik olyan szereplő, aki merülni is szeretett, de azért elsősorban másról ismerték már akkoriban is: Fidel Castro.


Mi, akik ebből (is) kimaradtunk, manapság már csak a kortárs valóságshow-k káoszával találkozunk, és nem szokatlan számunkra az, ha valakit teljesen váratlan helyzetekbe hoznak a kamerák előtt. A nyolcvanas évek közepe táján viszont mindez az újdonság erejével hatott, és Shawn Weatherly, legnagyobb tévés sikerét elérve, Emmy-jelöléssel büszkélkedhetett az Oceanquestért. Persze meglehet, manapság már szívesebben emlékszik a víz alatti kalandokra, mint a tűnő sikerre...

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés