»» ««

Könyvismertető: Red Sea Diver's Guide

A búvárkodásról

Amikor alaposan átnéztem ezt a könyvet, csak arra tudtam gondolni: ilyen nincs és mégis van.

Ha az ember egy olyan helyre készül, ahonnan kevés információhoz lehet jutni (és lássuk be, az ott dolgozó búvárbázis nem mindig a legjobb forrás), akkor egyetlen megoldásként az internet kínálkozik. Az ember érdeklődik a fórumokon, ismerősöktől, keres merülőhely-leírásokat, aztán vagy talál valamit, vagy nem.

Ilyen nem közismert helyekért nem is kell a világ végére utazni. Az egyiptomi Taba, ami a Sínai-félsziget északi részén, egészen közel az izraeli határhoz található, nem nevezhető a magyar búvárok körében népszerű úticélnak. De én pont oda készülök, és több hétnyi internetes kutatás után még mindig alig találtam valami kézzelfogható információt. Hol vannak jó térképek a helyekről? Műholdas fotók? GPS-koordináták, hogy a Google Earth-ben is meg tudjam lesni?

Most pedig itt van a kezemben ez a könyv. Egész oldalas műholdas fotók, amiket az elé lefűzött, pauszra nyomott merülési irányok egészítenek ki, pontos koordináták a merülőhelyek neve alatt -végre tabaiak is vannak köztük!-, általános információk, pár oldal az élővilágról, és számtalan melléklet (élettan, kézjelek, dekompressziós táblák, stb.), mi mást kívánhatnék még? Csak a helynevek furcsák: Gulf of Eilat, Ophira... Nos, igen, a könyv 1975-ös kiadású, és Shlomo Cohen a szerzője, aki akkor térképezte fel a Sínai víz alatti világát, amikor az még Izraelhez tartozott. Nem füllentettem se a koordinátákkal (a Google Earth szerint hozzávetőlegesen pontosak is), se a műholdas képekkel, ez a könyv bizony ma is megállja a helyét.

Számomra pedig abszolút hiánypótló, hiszen mégiscsak van végre a kezemben némi információhordozó Tabáról és környékéről. Azt hiszem, megérte az árát: az eBay-en vettem 1,25 angol fontért, a postaköltsége pont a négyszerese volt ennek a "hatalmas" összegnek. Mondani sem kell, eszembe jutott, milyen rejtett kincsek lehetnek még a polcok mélyén vagy a licitoldalakon, amit sose jutna eszünkbe megvásárolni, pedig?...

GR

Red Sea Diver´s Guide

Shlomo Cohen
Red Sea Divers (Publications) Ltd.
1975
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Zook 2008 már 27. 11:29  
szervezzunk filmnezeeeest! mikor? hol? (azaz nagyjabol mar tudom is ezeket a parametereket :) legyen keznel a kazi/tekercs, barmi!
 7. buborek 2008 már 27. 11:10  
Fiatalok! Szerintem van még itthon belőle, legalább egy példány, amit annak idején vettünk, vagy Hoffmann Gyurinál, vagy Péterbence Lászlónál kéne legyen  :-)  csak mint adalék. Mai napig emlékszem, hogy az egyik Eilat-i merülő helyet úgy írta le, hogy a parton bemész az egyetlen nagy pálamfánál, és xy szög alatt úszol közepes tempóban z percet. ÉS TÉNYLEG ÚGY VOLT!! Na ennyit a nosztalgiáról. Üdv.
 6. elche 2008 már 27. 10:40  
Egyébként tényleg korrekt volt a nő, eredetileg csak UK postázást vállalt, de amikor rákérdeztem, azt mondta, küldi ő szívesen ide is. Így jutottam végül hozzá én. Úgy látszik, odakinn sem bíznak túl sokan a régi könyvekben, rajtam kívül senki nem licitált rá. Én viszont örülök neki.
 5. Bunny 2008 már 27. 10:40  
No lám, mire jók az ilyen régiségek, régi, békebeli emlékeket ébresztenek az öreg búvárokban :D
 4. Jules 2008 már 27. 10:38  
Az eBay-en átugrott a szemem...
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés