»» ««

Visit Malta 2008

Utazási élmények
3/3. oldal


Málta vizeiben nem ritka a sügérHa a roncsoktól elvonatkoztatunk, hiszen van aki nem rajong értük úgy, mint én, még mindig rengeteg víz alatti érdekességet találhatunk. A sziklás, tagolt partszakasz miatt jórészt falakat merülhetünk, a víz alatt csodálatos sziklaformációk, üregek, barlangok várnak felfedezésre.

Híres például Gozo szigetén az Azúr Ablaknál található Blue Hole, vagy az onnan pár száz méterre lévő Inland Sea merülőhely. A Blue Hole egy függőleges kör alakú hasadék, aminek kijárata van a nyíltvízre, mellesleg pedig egy barlang van mögötte, az Inland Sea pedig szintén egy hasadék, egy alagútszerű barlang köti ösze a névadó belső tenger a nyíltvízzel, amelyen csónakok szállítják a turistákat. Ez a hasadék folytatódik lent 20 méter mélységig, ami fantasztikus élmény a búvárnak, ahogy a sötétből a kék elképzelhetetlen árnyalatait hozza elő a lassan előbukkanó nyíltvízen átsütő napfény. Emellett Gozón is találunk roncsokat, megmerülhetjük akár minket a szigetre szállító komp testvérhajóját is.

RájaAz élővilág a földközi-tengeri fajokból áll, tehát mondjuk az Adriához hasonlít, csak épp itt sűrűn találkozhatunk sügérekkel, kisebb de akár vörös-tengeri méretű murénával - ilyent a Rozi roncsánál láttam, hatalmas volt. Simán szembe jöhet barrakuda, akár rajban is, a fenéken pedig kőhal, rája csíphető el, ez utóbbi azért nem mindennapos, de én láttam például. A nyílt vizekben kardhal, sőt cápa is található, Filfa szigetnél álíltólag teknős is, sajnos azonban ezeket a fajokat biztosan nem fogjuk a part közeli merüléseken látni. Kevesen tudják, de Málta körül még a fehércápa is megtalálható, igaz azt még kevesebben tudják, hogy a horvát adriai vizeken is, csak épp nagyobb esélyünk van UFO-t látni a merülésen, mint fehércápát.

Visszatérve a realitások talajára az itteni élővilág érdekes és jellegzetes figurája az egyébként égető fájdalmat okozó tűzféreg, specialitás a szinte teljesen kipusztított földközi-tengeri papagájhal. Az üregekben languszták lapulnak, polipok császkálnak, szóval igazán látványos az élővilág, ne nézzük le csak mert nem korallos tenger, nagyon sok élményt adhat a természetet kedvelő búvár számára.

Muréna a Rozi roncsánálMerülési körülményekről tapasztalatom egy helyi és egy magyar bázissal volt. Mindkét bázis korrekt volt, a magyar lényegesen jobban felszerelt, és persze nem rossz dolog, ha az ember az anyanyelvén érintkezhet a merülésvezetővel. A bázisról már írtam ismertetőt, a Lagoon Málta túlzás nélkül állíthatom, nagyon színvonalas bázis, a szigeten pedig talán az egyik legjobban felszerelt. Mivel a Búváriskolának van Utazási irodája is, akár a komplett utat le tudják szervezni. Az Air Malta szezonban két gépet indít hetente, búvároknak 35 kilóig növelt súlyhatárral, ami manapság nagyon megbecsülendő. A srácok jó kapcsolatot ápolnak mint az Air Malta, mint a Máltai Idegenforgalmi Hivatal hazai képviseletével, akik egyébként szívesen segítenek Máltára utazó honfitársainknak.

Képtár a 2004-es látogatásról.

Kapcsolódó linkek: Lagoon Malta Divecenter , Malta Idegenforgalmi Hivatal, Air Malta Magyar Kirendeltsége, Malta Outdoors , Gozo Adventures
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. Bunny 2008 jún 02. 09:07  
Máltára vagy a repülőmúzeumba? :D
Máltára simán, mivel parti merülések csoportfüggően lehet nehéz vagy könnyű helyeket válogatni, de az un. nehéz helyeknél is a nehézség max a ki-bejutásnál lehet. SZép sekélyen is, de persze a roncsok jórészéhez az advanced vizsga nem árt, mert 18m alatt vannak.
 3. adamax 2008 jún 02. 08:23  
Jövőre tuti odamegyek, kérdésem, mennyire kezdő is mehet oda?
 2. Bunny 2008 jún 01. 23:38  
Szép darab!
 1. istvanv 2008 máj 31. 11:16  
Egy kis adalék, Repüléstörténeti Múzeum is van, restaurált Spitfire, Hurricane...

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés