»» ««

Cápák és manták testközelből

Környezetvédelem

Egy ideje már hatása alatt állok egy cikknek. Horgászok a Maldív-szigeteken- 2008 eleji beszámoló egy különös portyáról.

Tudom, hogy elég sok helyen nincsenek túl jó viszonyban a búvárok és a horgászok. Én személy szerint abszolút nem akarok álszent módon ujjal mutogatni azokra, akik nem búvárcuccal hanem horgászbottal mennek a vízpartra, és meggyőződésem, hogy mind megférünk a vízparton. De ez a cikk, ez mégis elgondolkodtatott. A lelkes sportemberek az Indiai-óceánon kerestek újabb horgászkalandokat egy szaklap beszámolója szerint. Magára a lapra úgy figyeltem fel, hogy címlapján a hölgy egy cápát tart a kezében- mivel sajnos túlságosan lazán tartja, minden bizonnyal már nem élő állatot. Beleolvastam a cikkbe, végül aztán megvettem a lapot. Végig akartam olvasni az írást, ahol sokféle, számomra ismeretlen szakkifejezést használva ecsetelte a szerző a különleges kalandokat.

Visszatérve az álszentségre, én is ettem már olyan tonhalat, sügért, amit a hajóút során fogott ki a legénység. De azt hiszem, a búvárok többsége számára létezik pár "víz alatti szent tehén": bálna, cápa, delfin, manta. Igencsak meglepődnénk, ha egyik este delfin-steaket szolgálnának fel, és a mantát daraboló szakács is minden bizonnyal begyűjtene pár beszólást- vagy akár egy gyors vízbedobásra is felkészülhetne.

A horgászok e cikk szerint viszont pont az ilyen nagyvadakra mentek. Szó esik cápákról, rájákról: "Nem szaporítom a szót, rája volt a horgon, s amikor kiterpesztette magát, másfél méter fesztávolságot mutatott... Végül aztán csak megadta magát, alig vártam, hogy az Alik leverjék a horogról. Azért az jólesett, hogy a barátok és a legénység is megtapsolt a mutatvány végén..." Megjegyzem, sajnos a horgász nem volt különösebben felkészült az azonosítás terén, a kép tanúsága szerint egyértelműen leopárdcápának minősülő zsákmányról ezt írta: "Whale sharck (sic!) volt a neve az én cápámnak, csupa izom az egész állat... Békés állat, magyarázták, nem bántja az embert. Megfogása előtt tépte meg az egyik öt kiló körüli, már megakasztott halamat... Ennyit a cápáról, aminek élvezetes és fárasztó a horgászata..." Furcsa, hogy valaki úgy indul neki a különleges horgászkalandnak, hogy azt sem tudja, amit kifog, annak köze nincs a valóban békés cetcápához.

Szó kerül egy jobb sorsra érdemes murénáról is: "Állítólag mindenki az ellensége, ezért aztán a végsőkig harcol a horgon is meg a hajópadlón is... Ali I. aztán intézkedett: egy macsetével lecsapta a fejét." További furcsaság volt, amikor a horgászat mesterfogásairól szólva az is kiderül, miért rossz, ha korallba akad a felszerelés: "...de ha a motyó beleakad a korallba, be kell szakítani az egész szereléket, mert eltépni nem tudjuk. Néhány negyven-ötven méter zsinór, horog, ólom és forgókapocs elvesztése után meg kellett barátkozni a gondolattal, előkének marad a 100-as monofil!" Rángatás közben letörik néhány korall? A beszakadt damil még pár, soha nem kiderülő "horgászzsákmányt" is eredményez korábbi tulajdonosának? Ezt is fel lehetne sorolni a károk közt.

Szóval furcsa volt számomra az egész iromány. Az én búvárköreimben elképzelhetetlen lenne egy olyan beszélgetés, ami arról szól, hogy milyen lenne mantát meg cápát látni- a hajó fedélzetére kirángatva. Próbálom nyugtatni magam: ha ezt a Maldív-szigeteken engedik, és ezen emberek számára ez a "sport", hát nem tudok vele mit tenni. Azt azért hozzá kell tenni, még ha a horgászat szerelmese is valaki, tisztában kellene lennie a felelősségével. Eszébe kellene jutnia, mit okozhat egy beszakadt zsineg, milyen kevéstől letörhet egy érzékeny korall. A cikk olvasása közben számomra az igazi megdöbbenést viszont az okozta, hogy ez egy "közös túra" volt, a csapat fele búvárkodni ment oda! ők tapsolták a mantahorgászt? Szintén végigizgulták a cápák kifogását? No, ez az a része a történetnek, ami teljesen hihetetlen. Persze miért hazudna a szerző?

A magam számára levont tanulság nem az, hogy pokolba kívánom a horgászokat, a békés egymás mellett élés híve vagyok. A cikkben ez is le van írva: "Félóránként jöttek vissza a búvárok, elragadtatva mesélték, milyen sokszínű és gazdag halban a korallzátony..." Nyilvánvaló, hogy ez igaz is, de úgy látszik, nem elég mesélni róla. "Vadásszunk" mi is: kamerával, hogy megmutassuk, a cápa, a manta szépsége csak a víz alatt az igazi. Próbáljuk elmagyarázni, rajtuk (és persze rajtunk) is múlik, mi marad meg a víz alatti élővilágból. És persze a búvárokat is győzzük meg arról, ha a víz alatt is látni akarják a szépségeket, nem tapsolnak a cápát kifogó horgászoknak...

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. csergezerge 2008 júl 13. 12:18  
Na, szegény horgászok...

Én 3 éves koromban kezdtem a pecát, a nagyapáim tanítottak meg minden legális és illegális halfogási módszerre.
Fogtam 27 kilós harcsát, 10 kiló fölötti pontyot, de az apróhalakat sem kíméltem.

Aztán Kuti Ritának (és a kis feleségem unszolásának) köszönhetően megpillantottam, mi van a víz alatt.

Azóta nem horgászom, csak merülök. Meghülyültem... ahogy a drága feleségem mondja.

Ettől függetlenül tisztelem, becsülöm azokat, akik napokat képesek ülni egy kapásért, vagy órákat küzdenek egy nagy halért.
 9. Jules 2008 júl 13. 11:40  
Különösen ajánlom a "making of..." kisfilmet, tanulságos...

http://www.sharkwater.com/new_videos/2%20Min%201280%20x%20720%20h264.mov
 8. Jules 2008 júl 13. 11:26  
Miért lenne kár?

De hogy továbbmenjünk cápás témában:

http://www.sharkwater.com/

Ez a mozifilm szintén a témába vág. Nem tudom Magyarországon játszották-e... Ha nem, érdemes lenne vmit mozdítani az ügyben...  
 7. Hexen 2008 júl 13. 11:11  
nagypapám horgász. horgásztam én is. a cikkben szereplő ember? pedig egy agyatlan, pénzes turista, de nem horgász. megcsinálják nekik a szereléket, bedobják, az egészet rögzítik a hajóhoz és utána agyatlankám odaül és ha kapás van, még azt is megoldják, hogy "kifogja" a zsákmányt. a horgásznak engedélye van, fogási naplója van, maga veszi le a halat a horogról, maga üti le, nem az "Alik".. ez is milyen prosztó fogalmazás.
persze, hoyg megtépi a megakasztott halat, hiszen a hal sérült, pont erre vadásznak a ragadozó halak. nálunk is így horgásznak.

viszont cápás merülésekre szívesen elvinném őket. csalinak. :D
 6. Kékbálna 2008 júl 13. 10:54  
Sosem értettem a horgászokat. Persze ha az asztalra fogja az ember elfogadom. A zsákmányállat megölése sehogy sem leányálom. Tegye azt bármelyik ragadozó. Lehet pózolni, de mi is ragadozók vagyunk. Gondoljunk arra a sok húsra, amit megeszünk.

Azt viszont nem értem, hogy kifogok valamit aztán visszadobom. Ez olyan mintha a kínzást élvezném. Hát én nem élvezem. Nem csípem a sport horgászat ezen válfaját. Akkor fogj halat ha megeszed! Ha nem eszel ne kínozz, ne ölj!

A cápás video meg vérlázító! Ez a feltörekvő kínai gazadaság eredménye. Ezeknék valami extra élmény a zselés ízetlen cápauszonyt enni. Minden rendelés előtt levetíteném a videot nekik.
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés