»» ««

Örökre elveszhetnek a brit hajóroncsok

Külföld

Az English Heritage szerint a történelmi hajóroncsok több mint 40 százaléka veszhet el az elhanyagoltság vagy épp a vandalizmus következtében.

A szervezet szerint a fontos kulturális örökségi helyszínekként is nyilvántartott roncsok fele veszélyben van, és azoknak sürgős védelemre és restaurálásra lenne szüksége. A legtöbb hajóban engedély nélküli merülések, illegális feltárások vagy éppen a halászok tesznek kárt, míg vannak olyanok is, amelyeket mostanra teljesen a sorsukra hagytak.

Egy 17. századi, Devon partjainál elsüllyedt hajó például azért értékes, mert az szállította a legnagyobb, Angliában valaha talált iszlám érmekollekciót; tavaly azonban egy halászhajó csúnyán tönkretette a roncsot. Mark Dunkley tengeri régész szerint 45 hasonló védett roncs van a listájukon, és azok közül 19-et fenyegeti a pusztulás réme. Éppen ezért az English Heritage most minden esetet részletesen megvizsgál, és a körülmények gondos mérlegelése után döntenek a karbantartás illetve a védelem mikéntjéről. Ez fontos is lesz: Anglia felségvizein ma körülbelül 32700 darab 1945 előtti hajóroncs található.

Ez történik a leghíresebb csataterekkel is, amelyek nagy része az ingatlanfejlesztők miatt került végveszélybe. A megoldás végre körvonalazódik: a Veszélyeztetett Örökség (The Heritage at Risk - HAR) listáját tegnap mutatták be, és azon több épület, emlékmű, csatatér, park, kert és tájegység is szerepel, a megmentésükre vonatkozó alapelvekkel és tennivalók listájával együtt.

A projekt a Veszélyeztetett Épületek Listája kezdeményezés sikere miatt készült el, és Európában egyedülálló módon mutatja be a védett örökség legrosszabb állapotban lévő darabjait, és próbál megoldást találni azok megóvására.

[ Múlt-kor ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rocky Point (island #7)

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés