»» ««

Újabb Szent István-expedíció

Adria

Magyar szervezésben nemzetközi expedíció indul hamarosan az Adriai-tengerre, hogy a kilencven évvel ezelőtt, 1918-ban elsüllyedt Szent István csatahajó maradványait kutassák.

1918. június 10-én hajnalban, két olasz, torpedókkal felszerelt motorcsónak felfedezte, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia SMS Szent István csatahajója az Adriai tengeren, a nyílt vízen tartózkodik. Az egyik motorcsónak parancsnoka, Luigi Rizzo korvettkapitány, utasítást adott a torpedók kilövésére, amelyek pontban hajnali fél négykor találták el a Tegetthoff-osztályú csatahajót.

A húszezer tonna vízkiszorítású, 152 méter hosszú és 27,9 méter széles hajóba néhány perc leforgása alatt rengeteg víz került, s bár megpróbálták a partra vontatni, hajnali 6 óra 5 perckor az oldalára borult, s alig hét perc alatt elsüllyedt. A hadihajón szolgáló 1087 tengerész katona közül 85 matróz és 4 tiszt vesztette életét. A magyar katonák a mai napig a hullámsírban pihennek.

Az elmúlt évtizedekben több expedíciót is szerveztek az Adriai-tengerre, ám az elsüllyedt hadihajónál még mindig van mit kutatni. Legalábbis ezt vallja Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség oktatói kollégium elnöke oktatója, aki idén februárban határozta el, hogy a Szent István csatahajó elsüllyedésének kilencvenedik évfordulója alkalmából expedíciót szervez a helyszínre. Az ötlethez azonnal csatlakozott a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti és Hajómodellező Klubjának elnöke, dr. Balogh Tamás is, s az expedíció tervével már ketten keresték meg a Magyar Honvédséget. Az évforduló alkalmából ugyanis lehetőséget kívánnak biztosítani a katonabúvároknak is, hogy lemerülhessenek az egykori hadihajó roncsaihoz.

A megtisztelő feladatot az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj búvárai kapták meg, akik augusztus első napjaiban kezdték meg a felkészülést a nagy mélységben végrehajtandó, úgynevezett Trimix gázos merülésre.

Az expedíció vezetői augusztus első napjaiban találkoztak dr. Holló József nyugállományú altábornaggyal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) főigazgatójával. A munkamegbeszélésen Holló tábornok támogatásáról biztosította a kutatóút szervezőit, illetve elmondta: a HIM szeretne egy emléktáblát elhelyezni a 66 méter mélyen nyugvó hadihajó mellett. Ezen gránittábla lejuttatása - egy úgynevezett kegyeleti merülés részeként - a katonabúvárok feladata lenne. Akik emellett természetesen részt vesznek az expedíció összes feladatában, vagyis a roncs környéki úgynevezett roncsmező feltárásában, valamint az egykori hadihajó állapotának felmérésében.

Az október 2-ára tervezett kegyeleti merülést, a jelenlegi információk mellett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter mellett az osztrák és a horvát védelmi miniszterek is a helyszínen tekintik meg.

[ honvedelem.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. békabúvár 2008 aug 25. 09:34  
Az öntött betűk rajta voltak, de nem a magyar szervezésű expedíció szerelte le azokat. A leszerelésükre állítólag az adott alapot, hogy a legenda szerint aranyból készültek (ami nem volt igaz) és a horvátok attól tartottak, hogy nincsenek biztonságban. Ezt a jelenlegi merülés sorozatot azonban véleményem szerint nemzetközi expedíció helyett illene kegyeleti merülésnek nevezni, ez lefedné az ismertetett tevékenység lényegét.
 22. habi 2008 aug 21. 22:48  
Bunny én is csak az interneten szoktam böngészni talán itt lehet utánna nézni a feliratnak, hogy egyáltalán volt-e valami arany v. réz vagy csak felfestett felirat van rajta mert a korabeli képek amik vannak róla fent a neten azok mind felfestett Szent István felíratuak amit én eddig láttam
 21. hopposztkopp 2008 aug 20. 20:59  
Gyűjtögetünk, még mindig kicsit ősemberek vagyunk.Van ki követ, ki vasat, ki meg valamilyen mondvacsinált ürüggyel mást.
 20. Bunny 2008 aug 19. 22:33  
Na jó, ez az első volt, hol van az már :) És nem ad választ a felmerült kérdésekre, pl. a felirat leszerelésére.
 19. habi 2008 aug 19. 22:21  
Az expedíció további résztvevöi: Kollár K. Attila, dr. Pálfi Zoltán, Péterbencze László - búvárok, Enczi László - szakértö, Faggyas Sándor - a Magyar Nemzet újságírója, dr. Komlósi Attila - az expedíció orvosa, Környei István, Lakatos Lóránt, Spergel Lajos - a Calypso kormányosai, Szabó Sven - az expedició tolmácsa, Mijenko Marukics és Daniel Prka - horvát búvárok.
A további 18 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés