»» ««

Színpompás halakat hoztak fel a homályzónából

Tudomány

A BBC új sorozatának forgatásakor a szokásos módon új fajokat fedeztek fel.

Tizenhárom új halfajt fedeztek fel egy természetfilm forgatásában közreműködő tengerbiológusok a Csendes-óceánban. Az új fajok listája további tizenöttel bővülhet a részletes kiértékelés után.

A szakemberek a BBC számára dolgoztak Mikronézia korallzátonyainak közelében, a Pacific Abbys (Csendes-óceáni mélység) című természetfilm forgatásán. A csapat a homály -más néven alkonyati- zónára koncentrált, mert ezt a 60-150 méter mélyen fekvő térséget eddig csak felületesen vizsgálták.

Ebbe a vízmélységbe egyes napszakokban lejut a fény, így átmenetet képez a napsütéses felszíni vizek és az állandó sötétségbe burkolózó mélység között. A nagy mélység miatt speciálisan készült fel az újralégzőt használó filmes csapat, és szigorúan tartaniuk kellett magukat a merülési tervhez.

Az újonnan felfedezett halak között van néhány színpompás korallszirti hal, egy szokatlan sólyomhal és a pillangóhalak egy új faja is. A legmeglepőbb felfedezést az a színeshal jelenti, amely Palaunál került a kutatók hálójába 120 méter mélységben. A faj néhány példányát már több mint egy évtizeddel ezelőtt látták, de csak most fogták el kilenc egyedét, ami lehetővé tette a leírását.

[ inforadio.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

Suunto palacknyomás jeladó

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés