»» ««

Eldöntendő kérdések

Felszerelések
1/3. oldal

Pár olyan felszerelésvásárlási kérdés kapcsán szeretnénk tanácsot adni, amelyek gyakran felmerülnek a kezdők részéről.

Nem vitás, ez az írás esetleg vitákat is generálhat, hiszen mindenki mindent éppen olyan jól meg tud indokolni, mint ahogy ez a cikk is indokolni próbál. Ez az írás a hobbibúvár szemszögéből vizsgálja a kérdést, sok helyen megfordult emberek tapasztalatait összegezve. De ez is inkább csak javaslat, mint az egyetlen üdvözítő megoldás, ám talán kiindulásként jó lesz azok számára, akik idegenül mozognak a felszerelések terén még. Megjegyzendő, hogy épp az évek tapasztalata hozta azt magával, hogy ma mi sem feltétlenül azt gondoljuk egy-két dologról, mint pár éve.

Reduktor

DIN vagy INT? Régebben e sorok írója kapásból rávágta volna, hogy DIN, mert biztonságosabb, mert Európában elterjedtebb. De... A nagy alaphelyzet az, hogy mind a kettő megfelelő, a DIN reduktor egy DIN-INT átalakítóval, az INT reduktor pedig egy ún. dióval minden palackkal használható. Az viszont tény, hogy vannak a világnak olyan részei, méghozzá nem is kevés, ahol az INT a szinte kizárólagos szabvány. A DIN tényleg stabilabb a menettel beletekerés miatt, de ez a menet sérülhet is, ha a bázisok agyonhasznált palackjainak menete már nagyon rossz állapotban van. Az az érv nem érv, hogy barlangba merülni csak DIN reduktorral lehet, hiszen amikor kezdő toporog a reduktorok előtt a boltban, még olyan messze van a barlangi merüléstől, hogy ezt a szempontot figyelembe venni nevetséges. Az INT reduktor a kengyel miatt talán nehezebb, ez a pakolásnál nem szerencsés, de ha a DIN reduktor mellé is vinni kell az átalakítót, miről is beszélünk?... Szóval egyértelműen jobb választás ebben a kérdésben nincs, mind a kettő jó.

Kiegyensúlyozott vagy sem? Egyértelműen igen. A mai kiegyensúlyozott reduktorok nem sokkal drágábbak a legegyszerűbb típusoknál, viszont a légzési komfort egyértelműen jobb. Miért venne olyan alapreduktort bárki, mint amilyet bárhol bérelhet is, tehát amihez képest semmivel nem jobb a saját? Az, hogy az egyszerűbb reduktor könnyebben szervizelhető, egy bázison szempont lehet, egy átlagbúvárnál nem, mert a drága meg az olcsó reduktort is szervizbe viszi.

Fagymentes vagy sem? A búvárkarrier kezdetén még nehéz megmondani, akar-e valaki 10-12 fokos (tavaszi Adria, jég alá, mély osztrák tavak) vízben merülni. De azért érdemes olyan reduktort venni, amivel az ilyen merülések sem okoznak gondot, ráadásul a zárt első lépcsős fagymentes reduktorok sokkal jobban védettek a szennyeződésekkel szemben is. Hozzá kell azt is tenni, hogy azért, mert egy reduktor nem fagymentes, nem fog garantáltan elfagyni 15 fok alatt, sőt, 10 fok alatt se. Az is fontos, hogy egy reduktort hosszú évekre vesz az ember- pár ezer forint többlet nem igazán számít, nem érdemes olyanon spórolni, ami később fontos lehetne.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés