»» ««

Eldöntendő kérdések

Felszerelések
3/3. oldal


Lámpa, táska, komputer, uszony, ruha

Kell-e nagyteljesítményű, 40-50 wattos lámpa? A válasz az, hogy átlagbúvárnak szinte soha. Elég sokan még egy éjszakai merülést is végigcsinálnak egy pár wattos elemes kézilámpával, de mondjuk egy 15-20 wattos lámpa akár már nappal is használható, elég fényt ad. Egy LED-technológiájú, közepes teljesítményű lámpa elemekkel is kibír jópár merülést, töltő nélkül is el lehet menni túrára. Kisebb lámpa, kisebb súly- a gondolatmenetet nem folytatom.

Érdemes-e merevített, görgős, nagy búvártáskát venni? Nagyon jók az ilyen táskák, egészen addig amíg az ember fel nem teszi a poggyászát a repülőtéren a mérlegre. Az a táska, ami 4-5 kilót nyom, gyakorlatilag más, fontos felszerelések kárára túl nehéz. Ha a túlsúly miatt otthon kell hagyni a mellényt vagy a jó uszonyt, netán tartalék alkatrészeket, akkor nagyon rossz üzletet köt a búvár. Könnyített, akár merevítés és görgő nélküli, de erős anyagú táskákkal is lehet utazni, hiszen a búvárhajón már keveset használjuk a kerekeket, előtte pedig meg lehet oldani a cipekedést máshogy. Esetleg a kerekes búvártáskák közül is válasszuk a tényleg könnyebb táskákat, hosszú távon kifizetődhet ez a spórolás a súllyal. Hozzáteszem, amikor egy búvártárs véleményét kérdeztem a témáról, ő az úticélon is sokat mozgó utazóként nagyra értékelte a merev táskák biztonságos voltát- mivel nagyon sokat spórolnak mással a súlyon, párjával együtt elférnek egyben, és így ez is ésszerű megoldás lehet.

Karóra jellegű vagy nagyobb komputert érdemes választani? Ez abszolút ízlés dolga, alapvetően mindegy, hiszen a gyártók hiába rakják különböző, kisebb-nagyobb burkolatba a komputereket, a gyártó jellemzően egy algoritmust használ mindegyikben.

A nitrox és a gázváltás fontos-e? A nitrox manapság teljesen hétköznapivá vált, sőt, vannak bázisok ahol a nitroxos merülésnek még felára sincs. Tehát érdemes odafigyelni rá, hogy tudjon a komputer nitroxot, még akkor is, ha a búvár a vásárláskor nem rendelkezik nitrox vizsgával. A gázváltás viszont a búvárok 98 százaléka számára soha ki nem használt funkció- de aki esélyt adna magának a későbbiekben egy bevezető technikai tanfolyamra, továbblépésre a haladó nitrox irányába, megfontolhatja ilyen modell választását. Meglepően kicsik az árkülönbségek, és a komputer hosszú távú befektetés.

Érdemes-e hasított uszonyt venni? Nem az a lényeg, hogy hasított legyen, hanem az, hogy kényelmes és hatékony-e. Ilyen pedig van a hagyományosakból és a hasítottakból is. Aki jól uszonyozik, mindegyikkel tud haladni, a lábra jól illeszkedő, jó hasított pedig kifejezetten kellemes tud lenni. Ha van rá lehetőség, ki kell próbálni párat, de azt még szárazon, a boltban is meg lehet nézni, hogy a kiválasztott csizma jól illeszkedik-e az uszonyba, nem lötyög vagy nem nyom-e valahol valami. Ha ezen a téren valami nem stimmel, a világ legdrágább uszonyával is kínlódás lesz a merülés.

Milyen vastag búvárruhát kell választani? Ezt egyszerűen nem lehet megválaszolni. Annyi talán elmondható, hogy még a trópusokra utazó is jobban jár egy hosszú vékony ruhával, mint egy röviddel, de egyébként teljesen a merülések jellege szabja meg. Egy osztrák tó akár tíz foknál is alacsonyabb vízhőmérséklete már a szárazruhát is indokolttá tenné, nedvesből meg a dupla hetest. Aki viszont a Karib-tengerre jár, annak ez pénzkidobás. Mifelénk a legtipikusabb választás egy nagyon jól záró (esetleg dupla mandzsettás, száraz cipzáros) 5 mm-es ruha, és ehhez mindenképpen egy csuklya. Ez az Adrián még éppen elég, és a Vörös-tengeren sem túlságosan sok, nyáron pedig idehaza is megfelel.

Amikor egy barátom véleményét kérdeztem a fentiekről, azt mondta, túl sok dolog van, aminél ízlés dolga ki mit választ, jobb vagy rosszabb megoldás nincs. Ezért akár azt is mondhattam volna a sok elemzés helyett, hogy mindenki válasszon szíve szerint. Nos, ebben van igazság, de azért remélhetően az is segítség, ha valaki megtudja, mi az, amin tényleg érdemes gondolkodni, és mi az, aminek kapcsán hiába kérdez meg pár tucat ember, nem kap (mert nem kaphat) egyértelmű választ.

GR
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rocky Point (island #7)

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés