»» ««

Amerikai búvárlegenda hunyt el

Külföld

Búvárhajóján érte a halál a roncsmerülések szerelmesét, George Purifoyt.

Észak-Karolina manapság az USA elsőszámú roncsbúvár úticéljának számít, ráadásul nem mesterséges roncsoknak köszönhetően, hanem a partjainál található sok, történelmi jelentőségű hajó miatt. George Purifoy egyike volt azoknak, akik sokat tettek a körzet ismertté tételéért. Szeptember 14-én, 63 éves korában szívroham érte az Olympus Dive Shop búvárhajóján, amit már hosszú évek óta üzemeltetett.

1961-ben ismerkedett meg a búvárkodás különleges világával, és azóta 7,000 merülést abszolvált, elsősorban Észak-Karolinában. Több roncs felkutatása és azonosítása köthető a nevéhez, a legismertebb a második világháborús német tengeralattjáró, az U-352, de említhető például a USS Schurz is. Barátai szerint mindig is elszántan kutatott új merülőhelyek és roncsok után. Sokat tett a régi ellenfelek megbékéléséért is: saját maga fizette az U-352 túlélőinek amerikai utazását, hogy azok leróhassák kegyeletüket elhunyt bajtársaik hajójánál.

A búvárkodás iránti szenvedélyét a családban is tovább tudta adni, a búvárközpontot minden bizonnyal fia, Robert fogja továbbvinni. George fontosnak tartotta, hogy minél többen megismerjék Morehead City városát, és az itt kínált merülési lehetőségeket, ezért nagyon sokan ismerték és tisztelték a közösségben. Mielőtt főállásban kezdett el a búvárüzletágban dolgozni, szerelőműhelye volt, de aztán életét a roncsoknak szentelte. A helyi búvárkodást nagy mértékben változtatta meg, hogy bevezették a Loran C nevű eszközt, a GPS elődjét, aminek segítségével a kapitányok könnyen vissztaláltak a nyílt tengeren nyugvó hajóroncsokhoz. 1976 George Purifoy megnyitotta kis boltját, ahol töltést, felszerelésbérlést és hétvégi hajós merüléseket kínált. Az évtized végére már 57 láb hosszú, Olympus nevű hajójával és Morehead City első fitneszközpontjával bővítette az üzlet kínálatát. A jelenleg használt hajót 1986-ban vásárolták, és az Olympus név azóta is jól ismert a búvárok közt. ők azok, akik mindig emlékezni fognak az észak-karolinai búvárkodás úttörőjének nevére.

[ A Carolina Coast Online nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Veliki Zid

Croatia (Hrvatska)

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 61m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés