»» ««

A tengeri állatok tájékozódását vizsgálták

Tudomány

Amerikai tudósoknak sikerült megválaszolniuk, hogyan képesek az állatok az óceánokban több ezer kilométeres útjaik során pontosan tájékozódni: a mágneses tér alapján.

A tengeri teknősök vagy éppen a lazacok hatalmas, több tízezer kilométeres távolságokat tesznek meg, de mindig visszatalálnak születésük helyére, ahol maguk is szaporodnak. A szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a lazacok a kopoltyújukkal érzik a szülőfolyójuk vizének ízét, de a tudósok a közelmúltban felfedezték, hogy ez csak viszonylag rövid távolságon belül működőképes módszer.

Egy másik lehetőség a hidrodinamika felhasználása, ami az áramlások alapján történő tájékozódást jelenti. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai kísérleteik során azt tapasztalták, hogy ezek mellett van egy harmadik módszer is, amely nagy távolságokon is jól működik: a tér mágneses jellemzői alapján történő tájékozódás.

Az óceánok alatt és partjainál lévő sziklák egy része gazdag mágneses tulajdonságú anyagokban, ami helyi anomáliákat okoz a mágneses térben. Ezt sokáig problémának gondolták az érzékeny állatok számára, ám valójában felhasználják ezeket a navigáláshoz.

A tudósok régóta tudják, hogy a Föld mágneses mezeje finom változatosságot mutat, és az óceánoknak is sajátos mágneses lenyomata van, ami támpontot szolgáltat a tájékozódáshoz. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói tengeri teknősökkel és lazacokkal dolgoznak, de nagyobb távolságokon valószínűleg a cápák és a bálnák is a mágneses navigációval tájékozódnak. Az egyik kísérletben a szakemberek bebizonyították, hogy már a tojásból éppen csak kikelt teknősök is rendelkeznek beépített mágneses térképpel, amelynek segítségével képesek átkelni az Atlanti-óceánon.

[ inforadio.hu ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2008 dec 04. 13:52  
Azért ezek a tudósok megérik a pénzüket. Nagy francok .

Ha csak elővettek volna egy tengerészeti térképet, már láthatták volna, hogy azon is fel van tüntetve helyfüggően a mágneses mező " finom válltozatossága".

Nemcsak a tudósok, a tengerészek is ismerik ezt.

Amúgy már régóta tudjuk  az állatok ezen képességét...

Merülőhelyek

Sha´ab Quais (Mhal Hal)

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája nagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés