»» ««

Tenerife, a szigetek szigete

Utazási élmények
3/3. oldal


Az internet tagadhatatlan előnyei közé tartozik az, hogy a cikkeken kétségkívül egyszerű utólag alakítani, ha később érdemi információval bővíthető. Nos, 2006-ban a már leírtakhoz képest is tudtam új tapasztalatokat szerezni, pedig már a negyedik utam volt ez Tenerifére. Ismét Playa Paraisóban szálltunk meg, ahol a tengerparton már egy új, hatalmas szálloda állt, és még két másikat is építenek. Az egész szigeten zajlik az építkezés, rengeteg, de tényleg rengeteg az ember, az autópályán folyamatos a kocsisor, gyakoriak a dugók. Aki odautazik, most már egyre kevésbé fizet be buszos utakra, és persze az egyre több odaköltöző német, angol is saját autóval jár. Néhány helyen bizony elég élhetetlenné vált a sziget, kár érte. Puerto De La Cruz még mindig a sziget egyik legszebb pontja, de meghitt békés sétáról nehéz beszélni olyan helyen, ahol folyamatosan hömpölyögnek az emberek az utcákon.

Végülis az időnkbe belefért az is, hogy olyan, főleg a spanyolok körében népszerű tengerparti üdülőhelyeket is felkeressünk, mint Radazul. Meglepő módon ezek a helyek tűntek csendesebbnek, visszafogottabbnak, a számtalan hotel és apartmanház ellenére. Kisebb forgalommal találkoztunk, amikor az autópályát elhagyva egy kis hegyi úton mentünk Güimarba. Az út szép volt, viszont meglehetősen kanyargós, csak hozzánk hasonlóan ráérős utazók számára jó. Güimarban aztán kis keringőzés után megtaláltuk a piramisokat is. őszinte leszek: bár érdekes volt a maga módján, hasra azért nem estünk, egyáltalán nem kell arra számítani, hogy a gizai piramisokhoz hasonló látványban lesz részünk.

A búvárkodás terén volt egy káprázatos élményünk, amikor találkoztunk egy mantával. Igen nyüzsgő élővilág várt ránk egyébként a felszín alatt, csakúgy, mint két éve, ám pár dolog megváltozott. A Barakudások búvárbázisa pont ugyanolyan volt, mint akkor, ám sokkal több volt a vendég, és egyszerűen nem fértünk el a kicsi helyiségben. Sajnos ez a kényelmetlenség, illetve az, hogy a bázison dolgozók ezúttal nem igazán segítettek nekünk, nem hagyott bennem pozitív emlékeket. Ráadásul állítólag a konkurrens búvárbázisok etetése miatt a vezetők minden merülésen etették a halakat, kicsit cirkuszi látványossággá téve a búvárkodást. Néhány dologról pedig ugyan nem ők tehetnek, például az új tengerparti szálloda miatt az egyik merülőhelyet nagyon nehéz megközelíteni, sok perces cipekedéssel jár, de a kényelmetlenség attól még tény. Az idén nyáron végigjártam pár búvárbázist a Kanári-szigeteken, a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokat romló Barakudát ma már kevésbé ajánlom a búvároknak. Igaz, az általuk kínált apartman még mindig fantasztikusan jó, bár nem a legolcsóbb. Különösebb indoklás nélkül halasztották el a bálnalest is, bánatomra.

Viszont bővültek az utazók lehetőségei a SmartWings új madridi járatának beindulásával, amihez könnyű csatlakozást keresni Tenerife vagy akármelyik más Kanári-sziget fele (mi az Iberia járatával utaztunk Tenerife Norte reptérre). Ha időben foglaljuk a jegyeket, illetékkel együtt is kedvező, 80 ezer körüli áron megúszhatjuk a repülőjegyet, ami sokkal olcsóbb a charterjáratoknál. Igaz, az átszállásra viszont időt kell hagyni, szóval kissé kényelmetlenebb is.


Egy szó mint száz, Tenerife ma is kiváló úticél sok szempontból, csak éppen ezt sokan mások is így gondolják a nagyvilágban. Ami népszerű, az zsúfolt is, és szemmel láthatóan a hatóságok még mindig nem akarják korlátozni a idegenforgalmi fejlesztéseket. Én a magam részéről mostanában inkább egy csendesebb szigetet választanék úticélként, hacsak valaki nem kifejezetten erre a forgatgra vágyik.

Gonda Rudolf

Kapcsolódó galéria: Tenerife

Kapcsolódó linkek:
www.tenerife.com
www.abouttenerife.com
tenerife.lap.hu

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Spanyolország, Kanári-szigetek-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés